Külföld

Betiltják a narancsbombát

admin
admin

2010. 02. 17. 07:39

2010-től az ENSZ betiltaná a kazettás bombákat, a narancsszínű és méretű tüzérségi eszközt, amit lövedékekbe, vagy repülőkről ledobott bombákba szoktak helyezni, mert ezáltal 200-600-at képesek szétszórni egy futballpálya-méretű területen.

Már 36 ország elfogadta azt, hogy 2010-től tiltsák a kazettás bombák használatát. Ezt egy nemzetközi egyezménybe foglalják, ami augusztustól lép életbe – jelentette be az ENSZ.

A kazettás, más néven fürtös bomba egy narancsszínű és méretű tüzérségi eszköz, amit lövedékekbe, illetve repülőről ledobott bombákba tesznek. Ez utóbbiak 200-600 robbanó szerkezetet képesek szétszórni egy futballpálya-méretű területen. Ezeknek 10-15 százaléka, de egyes esetekben több mint 80 százaléka nem robban fel azonnal, így rendkívül veszélyes különösen a gyermekek számára, akiket vonz a sárga szín és a rájuk csatolt kis ejtőernyő.

Ezt csupán az egyezményt aláíró országok iktatják ki a hadiarzenáljukból. Köztük van Franciaország, Németország és Spanyolország, Nagy-Britannia és Olaszország, viszont Oroszország, Kína, Izrael és az Egyesült Államok nem írta alá az egyezményt. Utóbbi 2018-tól mondana le a kazettás bombáról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.