Nagyvilág

XVI. Benedek: a gyermekek megrontása förtelmes bűn

A papok által gyermekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélések "förtelmes bűnök", amelyekkel szemben nagyon határozottan kell fellépni - mondta XVI. Benedek pápa kedden az ír püspököknek a Vatikánban.

“A szentatya leszögezte, hogy a gyerekekkel és fiatalokkal szemben elkövetett szexuális visszaélés nemcsak förtelmes bűncselekmény, hanem súlyos erkölcsi vétek is, amely sérti Istent, és megsebzi a képmására teremtett emberi személy méltóságát” – áll a pápa és az ír püspökök kétnapos megbeszélésének második napján kiadott vatikáni nyilatkozatban. XVI. Benedek felszólította a püspököket, hogy tegyék meg a konkrét intézkedéseket annak érdekében, hogy helyreállítsák az egyház erkölcsi és szellemi hitelét, amelyet beszennyezett a pedofil botrány.

A pápa ugyancsak elítélte, hogy az írországi egyházi hierarchia nem lépett fel kellő eréllyel ezekkel a szexuális visszaélésekkel szemben. Elismerve azt, hogy téves megítélések és mulasztások álltak a válság középpontjában, a 24 ír püspök kötelezettséget vállalt arra, hogy együttműködik hazája igazságügyi szerveivel. A szigetországban az elmúlt évtizedekben papok gyermekek százait rontották meg, és a főpapság efölött szemet hunyt.

Az ír egyházi iskolákban és gyermekotthonokban három évtizeden át elkövetett szexuális visszaélésekre már korábban fény derült. A kormány által elrendelt vizsgálat 46 lelkész ügyét tárta fel. A november végén közzétett, a dublini katolikus érsekség hozzáállását az 1975-2004-es időszakban vizsgáló, úgynevezett Murphy-jelentés arról számolt be, hogy az ilyen ügyek kezelésében a dublini érsekség még az 1990-es évtized közepén is “a titoktartást, a botrány elkerülését és az egyház jó hírének védelmét” tartotta a fő szempontnak.

A 720 oldalas jelentés mélyen megrázta XVI. Benedeket, aki förtelmesnek minősítette az esetet. Az egyházfő kinyilvánította, hogy osztozik az ír hívők felháborodásában, és mély sajnálatot érez amiatt, hogy az ír katolikus egyház magas rangú vezetői évtizedeken át eltussolták a gyermekekkel szembeni visszaélések miatt tett panaszokat.

Az eset súlyosságára való tekintettel a pápa három hosszú tanácskozáson fogadta az ír főpapokat, és kifejtette előttük: a hitbe vetett bizalom gyengülése volt a meghatározó tényező, amely a kiskorúak sérelmére elkövetett visszaélésekhez vezettet. Ezért arra kérte hallgatóságát: “teológiai szempontból mélységeiben töprengjenek el az eseményeken, hogy a jövőben minél alaposabban készítsék fel a hitéletre mindazokat, akik a papi hivatásra pályáznak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik