Nagyvilág

Sztrájkolók elfoglaltak egy bezárásra ítélt olajfinomítót

Elfoglalták a dolgozók a Total francia olajipari vállalat egyik bezárásra ítélt olajfinomítójának székházát az észak-franciaországi Dunkerque közelében.

A bizonytalan helyzet miatt több mint egy hónapja sztrájkoló alkalmazottak hétfő éjfélig adtak ultimátumot a vezetőségnek a telephely újraindítására. Az olajfinomítóban ugyanis “az olajipari termékek fogyasztásának strukturális és tartós visszaesésére hivatkozva” szeptember óta szünetel a termelés, de a vállalat vezetése csak március végére ígért a dolgozóknak végleges döntést arról, hogy mi lesz az üzemmel.

Miután a szakszervezetek éjfélig nem kaptak egyértelmű választ a Total szándékairól, reggel 8-kor mintegy 150-en megjelentek a vállalat helyi székházánál, és a tucatnyi biztonsági őr jelenléte ellenére megszállták az épületet. Először a földszintet foglalták el, majd néhányan létrákon felmászva behatoltak a lezárt irodákba, amíg a többiek a lépcsők elől eltávolították a biztonsági őröket.

A szakszervezeti vezetők addig kívánják az olajfinomító irányítási épületeit szimbolikusan megszállva tartani, amíg nem kapnak egyértelmű választ arra, hogy mi vár az üzemre. Arra kérték a dolgozókat, hogy semmiképpen ne tegyenek károkat az irodákban. A párizsi vezetéstől pedig közleményben követelték a biztonsági őrök visszavonását, valamint új tárgyalópartner kijelölését, mert a helyi igazgató nem hajlandó velük tárgyalóasztalhoz ülni. Eric Guillotin, az olajfinomító igazgatója néhány perccel az előtt hagyta el a telepet, hogy azt a sztrájkolók irányításuk alá vonták.

A szakszervezetek a Total valamennyi franciaországi dolgozóját szolidaritási sztrájkra szólították fel szerdán és csütörtökön.
A dunkerque-i olajfinomítóban 370-en dolgoznak, és több mint négyszáz alvállalkozót is foglalkoztat a telep. A tervezett bezárás elsősorban azért váltott ki vitát Franciaországban, mert a Total az egyik legsikeresebb francia vállalatként 7,8 milliárd eurós adózás utáni nyereséggel zárta a tavalyi évet.
A kormány és a szakszervezetek nyomására a Total vezetősége február elején elhalasztotta a végső döntést a telephely sorsáról, de azzal párhuzamosan bemutatott egy tervet, amely szerint technikai továbbképző központtá alakítaná át az olajfinomítót. “Azt akarják elhitetni, hogy a prolikból majd tanárokat csinálnak” – reagáltak akkor a felháborodott szakszervezetek a javaslatra.

Egy másik sikeres francia vállalat, a Magyarországon is érdekelt Sanofi-Aventis gyógyszergyártó dolgozói is tiltakozó napot tartottak. A szakszervezetek szerint ugyanis a tavalyi évet – főként a H1N1 vakcina értékesítéséből származó bevételek növekedésének köszönhetően – 8,5 milliárd eurós nyereséggel záró vállalat Franciaországban működő negyven üzeméből négy bezárását és 3 ezer munkahely megszüntetését tervezi.
A felháborodott dolgozók közül háromszázan kedden délelőtt a nemzetgyűlés épülete előtt követelték állásaik megtartásának garantálását. A vezetés nem cáfolta az átszervezési terveket, de azt igen, hogy az létszámleépítéssel fog járni. A részvényeseknek bemutatott üzleti tervben a gyógyszergyártó 2011 végéig 2 milliárd eurós megtakarításra tett ígéretet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik