Nagyvilág

Álbeteg nyugdíjasokat keresnek Romániában

Majdnem egymillió rokkantnyugdíjas nyugállományba vonulásának a körülményeit kezdik vizsgálni Romániában, mivel a hatóságok azt gyanítják, hogy akár 30 százalékuk is hamis orvosi igazolásokkal, törvénytelenül vonult ki a munkaerőpiacról.

Mihai Seitan munkaügyi miniszter kedden a román közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az elmúlt években rohamosan megnőtt a rokkantnyugdíjasok száma. A hatságok becslése szerint az iratcsomók átvizsgálása akár három évig is eltarthat.

Seitan szerint felelősségre vonják azokat az orvosokat, akikről bebizonyosodik, hogy jogellenesen írtak alá nyugdíjaztatásra feljogosító iratokat. Büntetéseket terveznek azok ellen is, akik megvesztegetés révén kapták meg az juttatást biztosító papírokat. Az elmúlt nyolc évben 300 ezerrel nőtt a rokkantnyugdíjasok száma, így jelenleg 900 ezren szerepelnek a hivatalos nyilvántartásokban.

Megfigyelők szerint azonban nagyon nehéz lesz bebizonyítani, hogy orvosok által kiállított igazolások egy része hamis, de a hatóságok remélik, hogy az ellenőrzés nyomán sikerül csökkenteni a rokkantnyugdíjasok számát.

A felülvizsgálatot az új nyugdíjtörvény írja elő, amelyet a román kormány a múlt héten fogadott el, de még a parlamentnek is rá kell bólintania. Ez a jogszabály szigorítani fogja a rokkantsági nyugállományba vonulás feltételeit. A román kormány azért akarja megreformálni a nyugdíjrendszert, mert a jelenlegi hosszú távon fenntarthatatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik