Nagyvilág

Párizs megadóztatja offshore cégeit

admin
admin

2010. 02. 15. 12:39

Az adóparadicsomokban működő francia vállalkozásokra márciustól különadót vezet be a francia kormány.

A Le Figaro című napilap hétfőn közölte annak a 18 országnak a listáját, amelyet a francia pénzügyminisztérium állított össze az adózás területén “nem együttműködő” államokról.

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által adóparadicsomnak minősített 23 ország közül 18 szerepel Franciaország saját listáján. Öt állam ugyanis időközben külön megállapodást kötött Párizzsal az adóügyi információcseréről.

Franciaország fekete listája 2011. január 1-ig érvényes: Párizs legközelebb egy év múlva vizsgálja felül, hogy az általa megjelölt államok közül melyek tettek előrelépéseket a pénzügyi átláthatóság terén.

Európai ország nincs a megnevezett államok között, de három közép-amerikai ország is szerepel a listán: Costa Rica, Panama és Guatemala, valamint az Antillák szigetei közül Dominika, Szent Lucia, Szent Vincent és a Grenadin-szigetek is Párizs célkeresztjébe került. A listára került többek között még Brunei, a Fülöp-szigetek és Libéria is.

Párizs úgy kívánja büntetni a 18 adóparadicsommal együttműködő cégeket, hogy a megjelölt országokban jelen lévő francia vállalkozások passzív jövedelmeire (osztalék, kamat, jogdíj) kivetett forrásadót 50 százalékra emeli március 1-én a jelenlegi átlagosan 15 százalékról.

Másik jelentős változás az anyacégnek fizetendő osztalék megadóztatásában jelentkezik: jelenleg egy francia vállalkozás által a külföldi illetőségű osztalékban részesülő társaság részére kifizetett (juttatott) osztalék 95 százalékos mentességet élvezhet az osztalékadó alól. Ezt a lehetőséget március 1-től nem vehetik igénybe azok a francia cégek, amelyek vállalattal rendelkeznek a listán szereplő országok valamelyikében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.