Nagyvilág

Kilőtt az amerikai kiskereskedelem

Jócskán meghaladta az amerikai kiskereskedelem növekedése a várakozásokat: fél százalékot teljesített.

A vártnál jobban alakult az amerikai kiskereskedelem az idei év első hónapjában: 0,5 százalékos növekedésével november óta a legjobb havi teljesítményt mutatta, meghaladva a 0,3 százalékos elemzői várakozásokat.

Az autóeladások nélkül számolt forgalom 0,6 százalékkal bővült januárban, ugyancsak erőteljesebben a várakozásoknál. A januári 0,5 százalékos növekedés a decemberi 0,1 százalékos csökkenést követte, utóbbi már módosított adat, korábban decemberre 0,3 százalékos csökkenést jeleztek. Az autóeladások nélkül decemberben 0,2 százalékkal esett az amerikai kiskereskedelmi forgalom.

Az ágazati globális növekedésnél jobban bővült januárban az internetes kiskereskedelem – 1,6 százalékkal -, miközben az építőanyagok és kertfelszerelések forgalma 1,2 százalékkal, a bútoroké 1,4 százalékkal esett.

A fogyasztás az amerikai gazdaság mintegy 70 százalékát mozgatja. A szakértők azt jósolják, hogy a hitelszűke miatt az amerikaiak továbbra is viszonylag magas szinten tartják megtakarításaikat a kiadások rovására, és ez a fogyasztás csökkenéséhez vezet.

Ugyanebbe az irányba hat a magas munkanélküliség is: a jelenlegi 9,7 százalékos ráta közel duplája az 5 százalékos hosszú távú átlagnak, és szakértők szerint a munkanélküliségi szint 2014-ig nem is tér vissza ehhez az átlaghoz. Az idei átlagos amerikai munkanélküliség várhatóan 10,1 százalék körül alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik