Nagyvilág

Ezentúl nem betegség a transzszexualitás

Franciaországban törölték a listáról a transzszexualitást: ha valaki nemet szeretne váltani, az nem betegség.

Franciaországban nem tekintik többé mentális betegségnek a transzszexualitást; egy új rendelet a világon elsőként törölte a pszichiátriai betegségtípusok listájáról azt a tudatállapotot, amely miatt valaki szabadulni akar a születés szerinti nemétől, és férfiból nővé, vagy nőből férfivá szeretne válni.

Az egészségügyi minisztérium hivatalosan szerdán közzétett rendelete törli “a nemi azonosságtudattal kapcsolatos zavarokat” a társadalombiztosítási törvény egyik cikkéből, amely az “idült pszichiátrai bántalmakra” vonatkozik. A transzszexualitás eddigi meghatározása az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) besorolásából következett. Roselyne Bachelot-Narquin francia egészségügyi miniszter még 2009. május 16-án, a homofóbia és transzfóbia – azaz a homoszexuálisok és transzneműek hátrányos megkülönböztetése – elleni harc világnapja előtt bejelentette, hogy Franciaországban nem fogják többé pszichiátriai betegségnek tekinteni a transzszexualitást.

A világnap alkalmából a világ számos politikai és tudományos személyisége írt alá közös nyilatkozatot, felszólítva a médián keresztül a WHO-t, hogy “ne kezelje többé mentális betegekként a transzszexuálisokat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik