Nagyvilág

Tizenként évet kapott egy kém

A jelenlegi rendszerben először született ítélet hazaárulás ügyében Spanyolországban.

Tizenkét évi börtönre ítélte csütörtökön egy madridi bíróság a spanyol hírszerzés egyik volt emberét, aki titkos dokumentumokat akart eladni Oroszországnak, bár nem bizonyosodott be, hogy ez sikerült is neki. Ilyen, hazaárulásnak minősülő ügyben először hoztak ítéletet Spanyolországban a demokrácia helyreállítása óta.

Az elítélt a Nemzeti Hírszerző Központ (CNI) felépítéséről, kapcsolatrendszeréről és ügynökeiről gyűjtött össze adatokat. Tevékenységéről Az El País című lap értesülése szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) értesítette a spanyolokat. A bíróság indoklása szerint ezek az adatok egy idegen hatalom kezébe jutva nagy veszélybe sodorták volna Spanyolország biztonságát.

Roberto Flórez 1991-től 2004-ig dolgozott a hírszerzésnek, és 2007-ben tartóztatták le. Tenerifei otthonában, egy számítógépben megtalálták a szövegét két levélnek is, amelyet Oroszország madridi nagykövetsége egyik tanácsosának írt. A letörölt levelet különleges számítástechnikai módszerrel rekonstruálták. Flórez ezekben felajánlotta az együttműködést, a másikban ízelítőt adott az ellopott adatokból. Szolgálataiért “indulásként” 200 ezer amerikai dollárt kért készpénzben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik