Nagyvilág

Irán segíthet az USA-n

„Az iráni atomprogram valójában az Egyesült Államok térségbeli befolyásának újbóli megerősödését szolgálja" - jelentette ki Adam B. Lowther, az Air Force Research Institute biztonságpolitikai elemzője a The New York Timesban. Szerinte a térség országainak biztonságát az USA garantálhatja és a védelem kiépítése olyan megrendelésekkel járna, ami a hadiipari vállalatoknak nyereséget hozna.

Az Egyesült Államok geopolitikai státusa és a regionális egyensúly is erősödne, ha Irán nukleáris fegyverekkel rendelkezne – jelentette ki Adam B. Lowther, az Air Force Research Institute biztonságpolitikai elemzője, miután Irán bejelentette, hogy folytatja az urándúsítást.

Sokan tartanak tőle, hogy Teherán atomhatalommá válva a globális biztonságot veszélyeztetheti. B. Lowther szerint túlzottak a félelmek, ugyanis ha Teherán atomhatalommá válik, a térség országainak rakétavédelmi pajzsra lehet szüksége, hogy elhárítsák az iszlám köztársaság fenyegetését. A biztonságukat pedig az Egyesült Államok garantálhatja és ezért cserébe a térségben működő iszlám terrorista szervezeteket felszámolását kérheti.

A védelmi ernyő kiépítése pedig jelentős megrendelésekkel járna, így az amerikai hadiipari vállalatok nyeresége növekedne, ami hozzájárulna az Egyesült Államok gazdaságának gyorsulásához. “Sőt, az Egyesült Államok a védelemért cserébe jutányos áron juthatna hozzá a térség olajához, ami szintén rendkívüli gazdasági előnyökkel járna” – mondta az elemző.

Szerinte az iráni atomprogram a közel-keleti békefolyamatot is kimozdíthatja a holtpontról, mert az iszlám köztársaság fenyegetése arra kényszerítheti Izraelt és a palesztinokat, hogy ismét tárgyalóasztalhoz üljenek.

Úgy véli, hogy Irán belátja, hogy öngyilkossággal érne fel az atomfegyverek bevetése, hiszen támadás esetén megsemmisítő erejű ellencsapásra számíthat.

„Teherán azt hiszi, hogy az urándúsítással ráijeszt Amerikára. Az iráni atomprogram valójában az Egyesült Államok térségbeli befolyásának újbóli megerősödését szolgálja” – összegez B. Lowther.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik