Nagyvilág

Szétpereg az Endeavour?

A Nemzetközi Űrállomásra tartó Endeavour űrhajósai vizsgálják az űrrepülőgép külső burkolatát, mert a hétfői földi indulás után több kisebb darab levált a hőszigetelő habból.

Az asztronautáknak erre a célra egy 30 méter hosszú kar szolgál, amelynek a végén lézerlámpa van. Ki kell deríteniük, hogy a jármű indulása után nem került-e valamilyen idegen anyag a szárny vagy az orr szigetelése alá. Arra mindazonáltal nem utal semmilyen jel, hogy a külső burkolatnak nekiütközött volna valami.

A Columbia űrrepülőgép katasztrófáját éppen a hőszigetelő hab sérülése okozta 2003-ban. A szigetelés leválása miatt az alatta levő réteg annyira felforrósodott, hogy az űrrepülőgép szétrobbant, hét asztronauta halálát okozva.

Az Endeavour közép-európai idő szerint hétfő délelőtt 10 óra 14 perckor indult el a floridai Kennedy Űrközpontból. Hat amerikai űrhajóssal – köztük egy nővel – indult el a Föld körül hozzávetőleg 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS), és tervek szerint szerdán ér oda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik