Külföld

Startol a román-amerikai rakétatelepítés

admin
admin

2010. 02. 09. 20:02

Várhatóan március második felében kezdődnek a tárgyalások az Egyesült Államok és Románia között az amerikai rakétapajzsról, amelynek egyes elemeit a kelet-európai államba szándékoznak telepíteni - közölte kedden a román külügyminisztérium.

A szaktárca kedden adott először részletesebb tájékoztatást az amerikai rakétapajzs romániai vonatkozásairól, miután a múlt héten a román Legfelső Védelmi Tanács beleegyezett abba az amerikai kérésbe, hogy ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat telepítsenek Románia területére.

A felek közötti részletes tárgyalások csak azt követően kezdődhetnek el, ha a román parlament is jóváhagyja a védelmi tanács döntését, és felhatalmazza az illetékes román hatóságokat a részletes tárgyalások lebonyolítására.

A román külügyminisztérium becslése szerint a várható parlamenti jóváhagyás után a román-amerikai egyeztetések egy-másfél évig is eltarthatnak. A szaktárca szerint a megállapodás elfogadása érdekében nincs szükség népszavazás kiírására, elég, ha a bukaresti törvényhozás áldását adja rá.

A Hotnews.ro portál által ismertetett külügyi tájékoztatás szerint a 2020-ig négy szakaszban kiépítendő amerikai rakétavédelmi rendszerbe Románia a második szakaszban kapcsolódna be, s az időszak végére, 2015-ig működőképessé válnak az elfogórakéták.

A román külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy Romániának nem kell megvásárolnia az elfogórakétákat, telephelyük kiépítése sem terheli az ország költségeit. Kiemelték azt is, hogy Romániában nem lesz radarbázis. Úgy vélik, hogy Románia biztonságát jelentősen növeli az amerikai rakétapajzs elemeinek befogadása.

Az orosz hadsereg vezető tábornoka kijelentette kedden, hogy az amerikai rakétavédelmi tervek Oroszország ellen irányulnak, s az ebből származó nézeteltérések hátráltatják a megállapodást az orosz-amerikai fegyverzetkorlátozási tárgyalásokon.

Moszkvának nem tetszik

Washington válaszul hangsúlyozta, folytatja az egyeztetéseket arról, hogy miként tudna együttműködni Oroszországgal a rakétavédelem terén. Televíziós nyilatkozatában Nyikolaj Makarov vezérkari főnök azt mondta: a Barack Obama elnök utasítására átalakított, részben tengeri telepítésű elfogórakétákra épülő amerikai rakétavédelmi elképzeléssel kapcsolatban Moszkvának továbbra is súlyos aggodalmai vannak, bármennyire is hangoztatják az amerikaiak, hogy az nem jelent fenyegetést Oroszországra nézve.

Oroszország érthetően nagyon negatívan ítéli meg az amerikai terveket, amelyek gyengítik hadászati elrettentő képességét – mondta Makarov. “A rakétapajzs kifejlesztése és telepítése az Oroszországi Föderáció ellen irányul. Bár (az amerikai) tisztségviselők azt mondják, hogy épp ellenkezőleg, az a mi biztonságunkat is szolgálja, a dolog nem így áll” – idézte Makarov szavait az Interfax orosz hírügynökség.

Nem írják alá a START-1-et?

Orosz és amerikai tisztségviselők az elmúlt hetekben többször is hangsúlyozták, hogy már közel állnak a megállapodáshoz a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új START-szerződés ügyében, amely a decemberben lejárt 1991-es START-1 szerződést hivatott felváltani.

Az új szerződés aláírása azonban késlekedik, holott az új kulcseleme lenne azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek arra irányulnak, hogy ismét javítsák a 2008-as orosz-grúz háború miatt hidegháborús mélységekbe süllyedt orosz-amerikai viszonyt. Makarov nyilatkozata kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, vajon Oroszország kész-e aláírni egy olyan új START-szerződést, amely a támadó rakéták mellett nem tesz említést a védelmi célú rakétákról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.