Nagyvilág

A hó fogságában Románia

Továbbra is kilenc nemzetközi és számos megyei út van elzárva Romániában a havazás miatt. Az ország délkeleti részén hétfőn „csapott le a havazás, sokan a kocsijukban ragadtak, iskolákat zártak be és vonatjáratokat töröltek.

Az Adevarul című román napilap internetes kiadásának legfrissebb hírei szerint a jelenleg érvényben lévő narancssárga jelzést a sárga jelzés követheti, az áradásokra való tekintettel, az ANM (országos meteorológiai szolgálat) jelentése alapján. Bár jelenleg az ország területén az évszaknak megfelelő az időjárás, az esőzések és olvadások miatt újabb nehézségekbe ütközhetnek a hótól éppen csak megszabadult lakosok.

Az ideit az utóbbi 25 év legkeményebb telének tartják Romániában, a meteorológusok az 1965-ös és ’85-ös telekhez hasonlítják az ideit. A fővárosban és a környező megyékben az ítéletidőben egy 27 éves, Vrancea megyei kismamát terepjáróval kellett a focşani kórházba szállítani szülni, mivel a mentőautó elakadt a hóban, három Călăraşi megyei nőt pedig csak helikopterrel tudtak egy bukaresti szülészetre szállítani – írja a kolozsvári Krónika.

Takarítják az utakat Bukarestben - GALÉRIA!

Takarítják az utakat Bukarestben – GALÉRIA!

Hétfőn több helyen fennakadásokat okozott a hókotrás is, és csak nagyon lassan haladtak a munkálatokkal. A főváros polgármestere arra kérte a lakosokat hagyják otthon autóikat, az intézmények és vállalatok vezetőit pedig arra: takarítsák el a havat a saját épületeik elől.

A szokatlanul havas időjárásnak talán a kisdiákok örültek a legjobban: a szerdáig több iskolában és óvodában is tanítási szünetet rendeltek el, úgy a fővárosban, mint a környező megyékben – írja az Evenimentul Zilei honlapja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik