Nagyvilág

Döntő csapásra készül a NATO Afganisztánban

Minden idők legnagyobb támadására készül a NATO a tálibok fellegvárában, az afganisztáni Helmand tartományban. A helyi lakosságot szórólapokon figyelmeztetik, hogy hagyják el a környéket. Az akció az első nagyobb megmozdulás az Obama által bejelentett 30 ezer fős csapaterősítés óta.

A 15 ezer amerikai, brit és afgán katona a nyolc éve tartó afgán háború legnagyobb szabású támadását hajtja végre a tálib erők ellen, a támadás a napokban kezdődik a tálibok fellegvárának tekinthető Helmand tartományban – írja a BBC.

A Mostarak elnevezésű akció az afganisztáni pastu nyelven annyit jelent, hogy “együtt”. Valóban, közös amerikai – brit -afgán katonai összefogásról van szó, amelyben mintegy négyezer brit katona vesz részt.

Áldozatokra készülnek

A terep földrajzi adottságai miatt bármilyen jól képzett és felszerelt csapatokat vetnek is be, a vállalkozás veszélyes. Az egységeket helikopterek szállítják a hadszíntérre, s ezek közül néhányat talán sikerül kilőniük a táliboknak. Gerilla taktikájuk emlékeztet a vietnamiakéra: földalatti folyosókat építettek, tehát tüzelnek, aztán eltűnnek, mint a kámfor. Robbanószerkezeteket helyeznek el épületek bejáratánál, sikátorokban, tereptárgyaknál és gyermekeket tanítottak meg kézigránátvetésre.

A Mostarak-akció célja a tálib pokolgép-barkácsoló műhelyek felszámolása is. Az iszlamista fegyveresek az afgán termelők számára küldött műtrágya-szállítmányt rabolták el, hogy a vegyi anyagokból azután olyan pokolgépeket készítsenek, amelyeket nem jelez az aknaszedő fémdetektor.

A helyiek menekülnek

Riportsorozat

Afganisztáni riportsorozatunkat itt olvashatja.

Az afgán falvak lakossága már menekül a harcok színhelyéről, a katonák ugyanis több napja repülőgépről ledobott üzenetekkel tudatják a lakossággal a támadás kezdetét.

A terv az, hogy ahonnan sikerül kiszorítani a tálibokat, ott azonnal megjelennek az afgán kormány küldöttei, hogy tárgyalásba bocsátkozzanak a törzsi vezetőkkel. A Mostarak-akció megindításának az időpontja titkos, de a nagyszabású felkészülést nem titkolják a szövetséges erők, remélve, hogy egy-egy gyengébb tálib egység szétszéled, tartva a rendkívüli erejű csapástól.

Szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek: habár az akció beharangozása csökkentheti a civil áldozatok számát, a táliboknak bőven van idejük a támadásra való felkészülésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik