Nagyvilág

Diplomáciai bonyodalomba keveredhetnek a fehéroroszok

Lengyelország "konzultációra" hazarendelte minszki nagykövetét hétfőn, miután a fehérorosz hatóságok az elmúlt hetekben többször is a volt szovjet tagköztársaságban élő lengyel kisebbség sérelmére tettek intézkedéseket.

Hétfőn a helyi rendőrség erőszakkal hatolt be az ország közepén lévő Ivianecben az ott lévő “lengyel házba”, amely a fehéroroszországi lengyelek szövetségének tulajdona. A szervezetet Varsó nyíltan támogatja, a minszki kormány azonban nem ismeri el.

A lengyel külügyi tárca értesülése szerint ugyancsak hétfőn a fehérorosz rendfenntartó erők a szervezet hét tagját állították elő. Az őrizetbe vettek Ivianecbe tartottak – közölte Piotr Paszkowski, a varsói külügyminisztérium szóvivője.

A fehéroroszországi lengyel kisebbség helyzete Varsó és Minszk feszült viszonyának egyik forrása. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter közölte: köntörfalazás nélkül megtárgyalja ezt a problémát fehérorosz kollégájával, Szjarhej Martinauval, aki a tervek szerint a héten látogatást tesz Varsóban.

A 10 milliós lélekszámú Fehéroroszországban hozzávetőleg 400 ezer lengyel él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik