Nagyvilág

Nehezebb lesz bejutni Ausztráliába

Ausztráliában úgy szigorították a bevándorlási szabályokat, hogy az kedvez az angol nyelvet beszélőknek és a diplomásoknak. Az indoklás szerint azért, mert az országba túl sok fodrász és szakács érkezett, de kevés orvos és mérnök.

Chris Evans bevándorlási miniszter azt mondta, túlsúlyban vannak az alacsonyabb szakképzettségű bevándorlók abban a rendszerben, amelyet még a 2007-ben megbukott John Howard kormányfő vezetett be.

Az új szabályok kedveznek majd azoknak, akiknek már van állásajánlatuk, szemben azokkal, akiknek csak szakképzettségük van, vagy még tanulnak. A lépés várhatóan csökkenti az ausztrál egyetemekre a letelepedés szándékával jelentkező külföldiek számát. Szakértők szerint a külföldi diákok 70 százaléka tervez tartós letelepedést Ausztráliában.

Az országban tavaly minden negyedik külföldi diák indiai volt. Az egyetemek ugyanakkor arra számítanak, hogy a felvételizők száma 30 százalékkal csökken, mert Melbourne-ben, Ausztrália második legnagyobb városában idén több erőszakos cselekmény történt az ott élő indiaiak ellen.

A hiányszakmák új listáját ez év májusában hozzák nyilvánosságra, s azon a magasabb szakképzettségűek már előnyt élveznek. Azok a külföldiek, akik olyan képzésre jelentkeztek, amely nem szerepel az új listán, végzésük után 18 hónapot kapnak arra, hogy szakmájukban elhelyezkedjenek. Amennyiben ez nem sikerül, el kell hagyniuk Ausztráliát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik