Nagyvilág

Lebukott egy kínai hackerképző bázis

Kína legnagyobb hackerképző weblapjának gazdáira csapott le a rendőrség az ország középső részén, három embert őrizetbe vettek - jelentette hétfőn a helyi média.

A három embert azzal gyanúsítják, hogy a Black Hawk Safety Net elnevezésű vállalkozásuk keretében online hackelési tanácsokat és a számítógépes rendszerekbe történő behatolásokhoz tiltott eszközöket szolgáltattak.

Az effajta illegális támadások módját oktatni, azokat elősegíteni Kínában bűncselekménynek számít, ez tavaly óta szerepel a büntető törvénykönyvben.

A helyi tájékoztatás szerint a rendőrség a rajtaütés során több mint 1,7 millió jüan (250 ezer dollár) értékű vagyont foglalt le, és elkobzott kilenc szervert, öt számítógépet, valamint egy Honda Accord gépkocsit.

A céget 2005-ben alapították, összesen 12 ezer kiemelt ügyfele volt és 7 millió jüan (több mint 1 millió dollár) tagsági díjra tett szert. Ezen felül 170 ezer – ingyenes tagsággal regisztrált – tagja volt.

A rendőrségi beszámoló szerint a világhálón, online fórumokon nyíltan terjesztették a “hacker-tudományt” és a tagságnak különböző trójai programokat ajánlottak letöltésre.

A hatóságok tavaly áprilisban bukkantak a hálózat nyomára, amikor Macseng (Macheng) városban három embert elfogtak, akiket számítógépes vírus terjesztésében és az internet szolgáltatás korlátozásában találtak bűnösnek. Ők is a Black Hawk Safety Net tagjai voltak.

Ezt követően ötven rendőrt állítottak az ügyre. A kibertámadások elleni küzdelmet irányító központ felmérése szerint a hackerek tavaly 7,6 milliárd jüan kárt okoztak Kínában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik