Nagyvilág

Csökken Janukovics előnye

Viktor Janukovics ellenzéki pártvezető győzelmet hirdetett a szavazatok 6 százalékos feldolgozottságánál. Ellenfele, Julija Timosenko kormányfő bejelentette: minden szavazatért harcolni fog. Janukovics előnye sokat csökkent a szavazatszámlálás alatt.

Viktor Janukovics ellenzéki pártvezető előnye sokat csökkent Julija Timosenkóhoz képest a vasárnapi ukrán elnökválasztás szavazatai összeszámlálásának előrehaladtával. A feldolgozottság már igen magas volt hétfő reggel.

Janukovics a voksok 48,54 százalékát szerezte meg, Timosenko kormányfő pedig a 45,8 százalékát. A feldolgozottság már 87,3 százalékos.

A vasárnap este elmondott orosz nyelvű beszédében – amelyet az ukrán televíziók közvetítettek – az 59 éves volt gépészmérnök Janukovics kijelentette: Timosenkónak mint kormányfőnek készülnie kellene a lemondásra. “Köszönet Istennek, amiért segített bennünket, hogy új fejezetet nyithassunk országunk történelmében” – mondta a politikus. “Reformokat fogok végrehajtani, amelyek révén kilábalhatunk a válságból” – tette hozzá a szavazatok 6 százalékos feldolgozottságánál.

Julija Timosenko – a 2004. évi “narancsszínű forradalom lelke” – ezúttal sem látszik feladni. Az exit poll-eredmények közzététele után hangsúlyozta: még semmi sem dőlt el. “Amíg az utolsó szavazólapot fel nem dolgozzák, nem lehet semmilyen eredményről beszélni”.

Közölte, pártja párhuzamos szavazatszámlását folytat, minden szavazatért harcolni fognak. A késő esti órákban Timosenko kampánycsapata bejelentette: a párhuzamos szavazatszámlálás szerint – 85 százalékos feldolgozottságnál – Timosenko vezet a szavazatok 46,8 százalékéval Janukovics előtt (46 százalék).

Eörsi Mátyás, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése megfigyelő küldöttségének vezetője elmondta: “Nem tudjuk még, ki nyert, de legitimnek kell tekinteni, akit az ukrán nép megválasztott, és Ukrajnának meg kell mutatnia, hogy békés hatalomátadásra is képes a választás után” – hangsúlyozta Eörsi Mátyás a szavazóhelyiségek bezárása előtt másfél órával.

A kampány feszült légkörben zajlott, a két jelölt kölcsönösen egymást vádolta csalással és tüntetéseket helyezett kilátásban. Megfigyelők nem zárják ki, hogy az elnökválasztási csatározás a bíróságon folytatódik majd.

Vasárnap este néhány száz Janukovics-szimpatizáns gyűlt össze a központi választási bizottság és az elnöki hivatal épületénél, békésen várakozva. Timosenko híveit nem lehetett Kijev utcáin látni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik