Nagyvilág

Gyermekeket csempésznek a Haiti segélyezők

Tíz amerikai segélyszervezeti munkatársat emberrablással vádolnak Haitiban, miután megpróbáltak 33 gyermeket a határon átcsempészni. Állításuk szerint a szerencsétlenül járt fiatalokat csak a Dominikai Köztársaságba szerették volna vinni egy árvaházba.

A Haiti hatóságok szerint emberrablási kísérlet történt, hiszen a fiatalok közül van, akinek legalább az egyik szülője életben van.

A tíz amerikai állampolgárt pénteken a határon állították meg és azóta börtönben tartják őket – írja a BBC. Az ügy a földrengés utáni tragédia mintegy 200 ezer áldozatáról a katasztrófa súlytotta országban elharapózó emberkereskedelem veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Haiti igazságügyi minisztere emberrablóknak nevezte az öt férfit és öt nőt, és ragaszkodik hozzá, hogy a gyanúsítottak tárgyalására Haiti fővárosának bíróságán kerüljön sor annak ellenére, hogy a földrengés óriási pusztítást végzett az ország igazsgászolgáltató szerveinél is.

A kettő és tizenkét év közötti gyermekeket jelenleg az osztrák irányítású S.O.S Gyermekfaluban helyezték el Port-au-Prince-ben.

A humanitárius misszió egyik vezetője a börtönben elmondta: egy Haiti lelkipásztor segítségével gyűjtötték össze azokat a leginkább rászoruló gyermekeket, akik mindkét szülőjüket elveszítették a földrengésben, vagy az egyik szülő még él, de nem képes gondoskodni róluk. Állítása szerint csak a jó szándék vezette őket, amikor megpróbálták külföldi árvaházba vinni a gyermekeket, bár az adminisztráció terén voltak hiányosságok – ismerte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik