Nagyvilág

Megbüntetnék az iráni ellenzéki vezetőt

Újból felemelték a hangjukat az iráni kormánypárti képviselők: ezúttal százötvenen követelik, hogy citálják bíróság elé Muszavit.

Több mint százötven iráni parlamenti képviselő panaszt emelt Mir Hoszein Muszavi ellen, követelve az ellenzéki vezető bírósági felelősségre vonását a tavaly nyári vitatott elnökválasztás utáni tüntetésekben játszott szerepe miatt – jelentette szombaton egy iráni lap.

Mohammad Tagi Ráhbar, a vallásos képviselők frakciójának vezetője az Iran című kormánypárti újság honlapján idézett nyilatkozatában kijelentette: “az emberek a lázadás vezetőinek elítélését szeretnék, mert a zavarkeltők veszélyeztették az emberek életét és javait”. Golamhoszein Mohszeni-Edzsei iráni főügyész elmondta, hogy a panaszt a teheráni főügyészségen fogadták be.

Tavaly októberben mintegy száz iráni képviselő már követelte Muszavi büntetőjogi felelősségre vonását, úgy vélvén, hogy a választás után tanúsított magatartása sértette az iszlám köztársaság jó hírét. Az újabb panaszt néhány nappal az iráni iszlám forradalom február 11-re eső 31. évfordulója előtt nyújtották be. Muszavi megkérdőjelezte a tavaly június 12-i elnökválasztás tisztaságát, szerinte ugyanis tömeges csalásokat követtek el a Mahmúd Ahmadinezsád elnöknek újabb mandátumot hozó voksoláson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik