Nagyvilág

Nagy árat fizet Románia a rakétapajzsért

Románia biztonsága és nemzetközi megítélése szempontjából egyaránt kedvező, hogy részévé válik a rakétavédelmi rendszernek - vallják romániai politikusok, akik ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy ennek ára van.

A pénteki romániai lapok bőséges terjedelemben közlik a csaknem egybehangzó politikusi véleményeket arról, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) rendkívüli ülésén döntés született: az ország befogadja az amerikai rakétapajzs bizonyos elemeit, így elfogórakétákat telepítenek területére.

A Gandul című napilap felhívja a figyelmet arra, hogy bár a döntés váratlanul érte nemcsak a közvéleményt, hanem a politikai szereplőket is (a CSAT tagjai sem ismerték az ülésnek ezt a napirendi pontját), a közéletben alapvetően pozitív fogadtatásra talált. Külön megemlíti a lap, hogy a döntést a romániai törvényekkel összhangban hozták, csak azután lép érvénybe, hogy a parlament is áldását adja rá.

Nagyobb veszélyt jelent

Az újságokban idézett Emil Boc miniszterelnök stratégiai, diplomáciai és politikai sikernek nevezte a döntést. Mircea Geoana, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ugyanakkor óvatosabban fogalmazott, s felhívta a figyelmet a kockázatokra is. Szerinte az országot a jövőben nagyobb mértékben veszélyeztetik azok, akik ellen a védelmi rendszert kialakították.

Titus Corlatean, a szenátus külügyi bizottságának szociáldemokrata elnöke szerint a rakétapajzs elemeinek befogadása hatalmas előrelépést jelenthet az ország számára, de idegesítheti a keletebbre fekvő országok vezetőit. Gabriel Oprea védelmi miniszter szerint az amerikai felkérés az ország következetes külpolitikájának eredménye. Ioan Mircea Pascu volt szociáldemokrata védelmi miniszter úgy vélte: a döntés ellen Oroszország ugyanúgy tiltakozni fog, mint a lengyelországi telepítés terve ellen. Teodor Melescanu, a szenátus védelmi bizottságának liberális elnöke ugyanakkor nem hiszi, hogy az amerikai védelmi rendszer elemeinek befogadása változtatna Moszkva és Bukarest jelenlegi viszonyán.

A magyar politikusok üdvözlik

Markó Béla miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint jó ötlet részt venni a rakétavédelmi programban. Verestóy Attila, a szenátus titkosszolgálatokat felügyelő testületének titkára szintén úgy vélte, hogy jó döntés az elfogórakéták befogadása.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) pénteki vezércikkében úgy fogalmaz: a rakétavédelmi rendszer sok pénzbe kerül, ami azt jelenti, hogy ha az Egyesült Államok valóban elszánja magát a lépésre, döntésében más is szerepet játszik azon kívül, hogy Romániával évekkel korábban aláírt egy stratégiai partnerségi megállapodást.

Nem Oroszország ellen irányul?

A döntésnek közelebbről is köze lehet Iránhoz, amelyre Washington erősödő nyomást gyakorol, miután az új adminisztrációnak nem sikerült párbeszédet kialakítania Mahmúd Ahmadinezsáddal és rendszerével. Ugyanakkor a lap szerint nem véletlen, hogy Traian Basescu elnök előző napi bejelentésében fontosnak tartotta hangsúlyozni: a rendszer nem irányul Oroszország ellen. Ha igaz az állítás, akkor az Moszkva számára nem információ, ha pedig nem, akkor az ezzel kapcsolatos értesülést nem a román elnöktől szerzik be az oroszok – írja a kommentátor.

Az erdélyi Krónika vezércikke szerint Románia kiválasztása azt jelenti, hogy Washington megbízik az ország szövetségesi hűségében, és stabil államnak tekinti. Az, hogy Washington továbbra is fontosnak tartja a rakétavédelmi rendszer telepítését, jelzi: még mindig komoly fenyegetésnek tekinti az iráni iszlamista vezetés atomprogramját. A rakétarendszer telepítésének ténye arra enged következtetni, hogy akár Izrael Irán elleni “megelőző” csapását sem tartja már lehetetlennek, erre az esetre pedig jó, ha már a Fekete-tenger partján ott sorakoznak az elfogórakéta-ütegek – véli a szerző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik