Nagyvilág

Heves összetűzések Csecsenföldön

Hat orosz belügyi katona meghalt, öt másik megsebesült az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld fővárosát, Groznijt övező hegyekben a csecsen felkelőkkel vívott heves harcokban.

A térségben – Salazsi falu környékén – folytatódnak a lázadók elleni hadműveletek. A csütörtök esti összecsapásokban az utóbbi hónapok egyik legsúlyosabb veszteségét szenvedték el az orosz erők Csecsenföldön.

Ramzan Kadirov csecsen elnök nemrégiben kijelentette, hogy a csecsenföldi hegyvidéken egy hadművelet során hat fegyveresből álló csoportot számoltak fel. A különleges akcióban az orosz belügyi erők Észak zászlóalja és az orosz belbiztonsági szolgálat (FSZB) egységei más erőkkel karöltve vesznek részt. A műveletet Adam Delimhanov, az elnök tanácsadója irányítja.

Az elnök arról is beszélt, hogy a januárban indított széles körű hadművelet célja szavatolni a hegyvidéki területek biztonságát és megsemmisíteni Doku Umarovot.

Doku Umarov az általa kihirdetett Icskerija Csecsen Köztársaság elnökének nevezte magát 2006-2007-ben, jelenleg pedig a Kaukézusi Emirátus emírjének tekinti önmagát. Samil Bászájev 2006-ban megölt szeparatista vezér egyik közeli embere volt, s neve összefonódott a több száz áldozatot követelő beszlani iskolai túszejtési akcióval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik