Nagyvilág

Felrobbantottak egy zarándokokat szállító buszt

Pakisztán egyik nagyvárosában, Karacsiban terroristák felrobbantottak pénteken egy síita zarándokokat szállító autóbuszt, és megöltek legkevesebb 12 embert.

Kórházi források szerint a zsúfolt buszon nagyon sokan, legalább negyvenen megsebesültek. Nagy részük fejsérülést szenvedett – mondta el egy orvos a televízióban. A halottak között nők és gyerekek is vannak.

A busz a muharram síita szent hónap végét ünneplő körmenetre vitte őket. A rendőrség szerint a támadók egy motorkerékpárra erősítették a robbanóanyagot, de az még nem világos, hogy öngyilkos merényletről van-e szó, vagy távirányítással hozták működésbe a pokolgépet, amikor a busz odaért.

Karacsi rendőrfőnöke nyugalomra szólította fel a síita lakosokat.
Pakisztán lakosságának mintegy húsz százaléka tartozik a síita felekezethez. Általában békében élnek a szunnita többséggel, de mindkét oldalon vannak szélsőségesek, akik erőszakosan lépnek fel a másik fél ellen.

A 16 milliós Karacsiban decemberben egy öngyilkos merénylő 43 emberrel végzett egy síita felvonuláson. Később pakisztáni tálibok jelentkeztek elkövetőként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik