Nagyvilág

Meginog Kína és Svájc viszonya

Kína csütörtöki állásfoglalása szerint "biztosan aláássa" Peking és Svájc viszonyát, hogy az alpesi ország befogad Guantánamóról szabadon bocsátott ujgur foglyokat.

“Ezek az ujgur gyanúsítottak egy terroristaszervezet, a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom tagjai” – jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A svájci igazságügyi miniszter előző nap jelentette be, hogy az alpesi ország, fittyet hányva a kínai nyomásgyakorlásra, befogad két ujgur nemzetiségű foglyot – egy testvérpárt – a bezárásra ítélt guantánamói amerikai börtöntáborból. A két szabaduló rabnak a Svájc északnyugati részén fekvő, Franciaországgal határos Jura kanton engedélyezte a letelepedést.

Kína kezdettől fogva élénken tiltakozott az ujgurok befogadása ellen. Peking szerint “a kínai állampolgárságú feltételezett terroristákat Kínába kell hazaszállítani, függetlenül a nemzetiségi hovatartozásuktól”.

Folyamatosan szállítják el a foglyokat Guantánamóról, miután Barack Obama amerikai elnök elrendelte a tábor bezárását. Jelenleg még 192 embert tartanak fogva a 2002 óta működő létesítményben, amelyet rengeteg bírálat ért jogvédő csoportok és külföldi kormányok részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik