Nagyvilág

Izrael békét kötne Szíriával

Izrael hajlandó folytatni közvetítők útján a tavalyelőtt megkezdett, de bő egy éve félbeszakadt béketárgyalásokat Szíriával - derült ki az izraeli kormányfő csütörtöki közleményéből.

Benjamin Netanjahu hivatala útján közölte: “sokszor kijelentette, hogy kész előfeltételek nélkül bárhol tárgyalni Szíriával”, és ehhez “nem zárja ki egy harmadik, pártatlan szereplő segítségét”.

Szíria azonban “sajnálatos módon akadályokat emel, és meggátolja tárgyalásokat”, pedig a rendezés “biztosíthatná a békét, a biztonságot és a gazdasági fejlődést minden résztvevő számára” – fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

Valíd Muallem szíriai külügyminiszter szerdán figyelmeztette Izraelt, ne fontolgasson semmiféle, Szíria elleni haditervet, mert egy ilyen (izraeli-szíriai) konfliktus “általános háborúba” torkollna. A szíriai kormánytag Ehud Barak izraeli védelmi miniszter korábbi kijelentésére reagált. Az izraeli miniszter úgy foglalt állást, hogy “ha nem lesz békemegállapodás Szíriával, katonai konfliktus törhet ki, és ez totális háborúhoz vezethet”.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter csütörtökön azt hangoztatta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök “elveszíti a háborút és a hatalmát is”, ha katonai konfliktust provokál ki Izraellel. “Aszadnak szóló üzenetünk legyen világos: nemcsak a következő háborút veszíted el, hanem a hatalmat is, te és a családod” – mondta Liberman a közrádióban. Aszadot “nem érdeklik az emberi életek, a humanista értékek, csak a hatalom” – tette hozzá.

Szíria és Izrael 2008 májusában kezdett egymással béketárgyalásokat török közvetítéssel, de az egyeztetések megszakadtak, miután az izraeli haderő 2008 decemberében offenzívát indított a Hamász iszlamista mozgalom ellenőrzése alatt álló Gázai övezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik