Nagyvilág

Iráni “atomtudósok” tanulhatnak Hollandiában?

Meg nem engedett diszkriminációt jelent a holland kormány azon döntése, hogy iráni származású diákoknak tilos nukleáris technológiát tanulniuk - mondta ki egy hágai első fokú bíróság.

A szóban forgó kormánydöntés még 2008-ban született, és ezt támadta meg a bíróságon diákok egy csoportja, valamint egy nukleáris technológiát oktató egyetemi tanár. A diákok közül többen iráni-holland kettős állampolgárok.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) 2006-ban felszólította az országokat: legyenek elővigyázatosak, és gátolják meg, hogy iráni állampolgárok olyan szakképzést kapjanak, ami segítheti Irán “érzékeny nukleáris tevékenységét”, nukleáris fegyverrendszerek kifejlesztését.

A bíróság szerint a BT-határozat hagyott mozgásteret a kormányoknak, nem kényszerítette azokat arra, hogy saját államuk jogrendjével ellentétes intézkedést hozzanak. Márpedig az iráni származású diákok eltiltása a nukleáris technológiai tanulmányoktól olyan hátrányos megkülönböztetéssel ér fel, ami ellentétben áll a holland joggal – foglalt állást a taláros testület.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik