Nagyvilág

Alkotmányellenes az ukrán “nyelvtörvény”

Az ukrán alkotmánybíróság (KSZU) az ország alaptörvényébe ütközőnek ismerte el azt a múlt év szeptemberében hozott kormányrendeletet, amely arra kötelezte az ukrán tannyelvű állami és önkormányzati iskolák pedagógusait, hogy munkaidőben kizárólag az államnyelvet használhatják.

A KSZU csütörtökön bejelentett döntését azzal indokolta, hogy a kormány a rendeletével túllépett a hatáskörén, mivel az iskolai nyelvhasználat kérdése csak törvénnyel szabályozható, vagyis a parlament hatáskörébe tartozik.

Ugyanakkor a taláros testület érvényben hagyta és alkotmányosnak minősítette azt a kormányhatározatot, amely kimondta, hogy az állami és önkormányzati iskolák oktatásának nyelve az ukrán, de az ilyen tanintézetek oktatási-nevelési tevékenységében az államnyelv mellett használhatók és tanulhatók a nemzetiségi kisebbségek nyelvei is – adták hírül internetes ukrán hírportálok.

Korábban az ukrán parlament 52 képviselője beadványban kérte a KSZU-tól, hogy vizsgálja meg az iskolai nyelvhasználatról szóló kormányrendelet alkotmányosságát. A szóban forgó rendelet ugyanakkor a kisebbségi nyelveken oktatató iskolák pedagógusainak engedélyezte, hogy az ukrán mellett a tanítás nyelvét is használják.

Ivan Vakarcsuk oktatási miniszter az iskolai nyelvhasználatot szabályozó kormányrendeletről – amelynek célja általános ukrajnai vélekedés szerint az orosz nyelv visszaszorítása volt – korábban azt nyilatkozta, hogy az ajánló jellegű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik