Külföld

Alacsony a képzettsége az európaiak harmadának

admin
admin

2010. 02. 04. 13:41

Minden harmadik munkaképes európainak alacsony a képzettsége, vagy egyáltalán nem rendelkezik hivatalos képesítéssel, és így 40 százalékkal kisebb a foglalkoztatottsági esélye, mint a középfokú végzettségűeknek - olvasható az Európai Bizottság által csütörtökön közzétett oktatási-foglalkoztatási jelentésben.

A jelentés hangsúlyozza: az embereket ösztönözni kell arra, hogy tovább képezzék magukat, jobban össze kell hangolni az oktatást és a szakképzést a munkaköri elvárásokkal, és pontosabban előre kell jelezni, hogy a jövőben milyen készségekre lesz szükség.

A dokumentumban ismertetett felmérések szerint az EU-ban a felsőfokú képzettséggel rendelkezők foglalkoztatási aránya 84, a középfokú képzettségűeké 70, az ennél alacsonyabb szintű képzettségűeké 49 százalék. Azoknak a vállalatoknak, amelyek továbbképzési lehetőséget biztosítanak alkalmazottaiknak, 2,5-szer kisebb valószínűséggel kell beszüntetniük tevékenységüket, mint azoknak, amelyek nem gondoskodnak ilyen lehetőségről.

Európában a 25 és 64 év közötti népesség egyharmadának nincs hivatalos képesítése, vagy csak nagyon alacsony, és csupán egynegyedének van felsőfokú végzettsége.
A CEDEFOP – az EU szakoktatási és -képzési referenciaközpontja – legfrissebb előrejelzésében azt prognosztizálta, hogy a következő évtizedben várhatóan 80 millió álláslehetőség keletkezik az unióban. Ezen álláshelyek közül csaknem 7 millió új lesz, és ezek többsége magasan képzett munkaerőt igényel majd.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.