Nagyvilág

Tiltja Obama és a Dalai Láma randevúját Kína

Kína kategorikusan ellenzi, hogy Barack Obama, amerikai elnök bármilyen formában kapcsolatba lépjen a dalai lámával. Ezt azután jelentették ki, hogy a dalai láma képviselői az országba látogattak - tudósít a BBC.

Kína határozottan ellenzi, hogy Barack Obama amerikai elnök és a száműzetésben élő dalai láma találkozzanak – nyilatkozta a pekingi külügyminisztérium. Bár Obama még nem egyeztetett időpontot a tibeti vallási vezetővel, de egy külügyi szóvivő beszámolója szerint februárra gondoltak.

A külügyi tárca szóvivője, Ma Csao-hszü kifejtette, hogy azért ellenzik kategorikusan, hogy az Egyesült Államok vezetője bármilyen “ürüggyel”, és bármilyen formában kapcsolatba lépjen a dalai lámával, mert az “megingatná a bizalmat és az együttműködést Peking és Washington között”.

Ennek egy sajtókonferencián adott hangot Ma Csao, aminek a témája a dalai láma képviselőinek 5 napos és 2002 óta, egyben a kilencedik látogatása volt. Ugyanitt felszólalt Zhu Weiqun külügyi megbízott is, aki hozzátette, hogy a két fél álláspontja továbbra is “élesen elkülönül”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik