Külföld

Szobafogságra ítéltek két főnököt a dolgozók

admin
admin

2010. 02. 02. 14:48

Franciaországban megint kényszerű szobafogságra ítéltek két főnököt a dolgozók, hogy ezzel adjanak nyomatékot végkielégítési követeléseiknek.

A sztrájkolók kedden kamerák kereszttűzében és tapsvihar közepette engedték el az igazgatókat, miután ígértet kaptak a tárgyalások folytatására.

Ezúttal a bútorokat és lakberendezési cikkeket forgalmazó Pier Import cég két vezetőjét ejtették túszul. A vezetők még hétfő este érkeztek a Párizs környéki cég székházába, hogy tárgyaljanak az üzemi tanács képviselőivel a végkielégítésekről, de mivel nem tudtak megállapodni, a dolgozók arra kényszerítették őket, hogy az épületben töltsék az éjszakát.

A társaság még tavaly szeptemberben jelentett csődöt, s emiatt több üzletet el kell adnia, illetve be kell zárnia, és 150 dolgozótól kénytelenek megválni. A Franciaországban 45 üzlettel rendelkező csoport húsz boltját és 142 dolgozóját időközben egy másik lakberendezési üzlethálózat átvette.
A francia ipari miniszter elítélte az akciót, mondván: erőszakos cselekedetek közepette nem lehet valódi tárgyalásokat folytatni.

A szakszervezetek képviselői a francia sajtónak elmondták, hogy a vezetőség évek óta nem állt szóba velük, de a túszejtés hatására a cég legfőbb részvényese, a Forfinance igazgatótanácsának elnöke az éjszaka folyamán jelezte: fogadja őket és hajlandó a végkielégítések feltételeiről tárgyalni. Ezért engedtek el a közvetlen főnökeiket.

A dolgozók minden ledolgozott év után félhavi fizetésüknek megfelelő végkielégítést követelnek, a vezetőség viszont a törvénynek megfelelően minden letöltött öt év után ajánl egy havi fizetésnek megfelelő összeget.

Egy évvel ezelőtt tucatnyi gyárfoglalási és főnök-túszejtési akció történt Franciaországban a gazdasági válság miatt sorozatosan bejelentett létszámleépítések ellen tiltakozásul, illetve a jobb végkielégítésért szervezett nyomásgyakorlás részeként, köztük olyan nagyvállalatoknál, mint a Sony France, a Continental vagy a Caterpillar.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.