Nagyvilág

Megrémültek a német adócsalók

Tömegesen telefonálnak a német adócsalók, hogy miként törleszthetik hátralékaikat - értesült zürichi forrásokból a Financial Times Deutschland.

A német lapnak nyilatkozó svájci ügyvéd elmondta, hogy a múlt hét végén kirobbant adócsalási botrány nyomán sorra telefonálnak olyan német állampolgárok, akik svájci bankszámlákon tartják pénzüket.

Egy informátor a napokban 2,5 millió euróért ajánlott fel a német államnak egy DVD-lemezt, amely állítása szerint 1500, svájci bankszámlákkal rendelkező német adócsaló adatait tartalmazza. A szóban forgó személy – akinek állampolgárságát hivatalosan nem közölték – egyfajta csalétekként öt számlatulajdonos adatait előzetesen rendelkezésre bocsátotta, és a német hatóságok kiderítették, hogy minden egyes érintett egymilliós adócsalást követett el.

A botrány hatására minden bizonnyal óriási lesz az utólagosan ugyan, de önkéntesen adózók száma, és köztük feltehetően olyanok is lesznek, akiknek a neve nem szerepel a DVD-n rögzített listán – vélekedett az ügyvéd, aki szerint svájci számlákkal rendelkező ügyfeleik egyre idegesebbek.

Ezt az idegességet minden bizonnyal fokozta, hogy a német kancellár egyértelműen a lopott adatok megvásárlása mellett foglalt állást. Angela Merkel szerint az adócsalókat minden eszközzel, még ilyen áron is üldözni kell. “Minden józan ember tudatában van annak, hogy az adócsalókat felelősségre kell vonni” – hangsúlyozta Merkel.

Az ügy rendkívüli módon megosztotta a német politikusokat és a szakértőket is, a lakosság túlnyomó többsége ugyanakkor az adócsalók leleplezése és terhelő adatokat tartalmazó DVD-lemez megvásárlása mellett tette le a garast.

Egyetért a kancellárral Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter is, aki egy keddi nyilatkozatban úgy vélte, hogy a lopott adatok megvételének nincs jogi akadálya. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a német hatóságok két évvel ezelőtt is hasonló módon jártak el. 2008-ban a hírszerzés közreműködésével csaknem ötmillió eurót fizettek egy liechtensteini informátornak, aki mintegy 700 német adócsalót leplezett le. Akkor az önkéntes adózások, illetve a kirótt büntetések nyomán mintegy 170 millió euró folyt be az államkasszába.

Szakértők szerint amennyiben a mostani esetben az adatok valósnak bizonyulnak, az állam 100, de akár 200 millió euróval is gazdagabb lehet. A pénzügyminiszter mindenesetre azt hangoztatta: “Semmi ok nincs arra, hogy ne kövessük a liechtensteini ügyben alkalmazott mintát.”

Ennek ellenére Németországban még tart az üggyel kapcsolatos jogi, illetve politikai vita, miközben a kormány és a tartományok egyeztetést kezdtek arról, hogy ki is fizesse az informátor által kért 2,5 millió eurót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik