Nagyvilág

A szlovákok nyáron választanak

Szlovákiában június 12-én, szombaton lesz a parlamenti választás.

A legutóbbi, 2006 júniusában lezajlott választást a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerte 29 százalékos eredménnyel Mikulás Dzurinda korábbi kormányfő pártja, a szavazatok 18 százalékát elnyerő Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) előtt. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) 12 százalékos eredményével megtartotta húsz parlamenti mandátumát. Szinte hajszálra ugyanekkora eredményt ért el a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is.

A miniszterelnök pártja az idei választáson is nagy esélyes. Felmérések szerint a Smer népszerűsége 40 százalék körül mozog, messze megelőzi a többi pártot.

Az 1989-es rendszerváltás óta ez lesz a hetedik parlamenti választás Szlovákiában. Választójoga a 18 éven felüli szlovák állampolgároknak van, akik külföldön is élhetnek választójogukkal. A pártoknak vagy koalícióknak 90 nappal a választás előtt kell leadniuk jelöltlistáikat az országos választási bizottságnak. Minden induló szubjektumnak 16 596 euró nagyságú kauciót kell befizetnie a választási bizottságnál. Parlamenti képviselővé a 21 éven felüli szlovák állampolgárok választhatóak.

A választási kampány 21 nappal a voksolás előtt kezdődik. Kampánycsend nincs, s a választás napján is lehet kampányolni. A választás napján azonban tilos a közvélemény-kutatások eredményeinek közlése. A szlovák parlamentnek 150 tagja van, a képviselői mandátum négy évre szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik