Nagyvilág

Haiti: nem szállítják az amerikaiak a sérülteket

Az amerikai hadsereg pénzügyi okokból felfüggesztette a haiti földrengés súlyos sérültjeinek elszállítását egyesült államokbeli kórházakba. A döntés sok sérült életébe kerülhet.

A helyzetre még mindig nem találtak megoldást amerikai tisztségviselők szombati nyilatkozata szerint.

A földrengés óta az Egyesült Államokba vitt több száz súlyosan sérült haiti zömét – 526 embert – floridai kórházakba szállították, de a szövetségi állam kormányzója, Charlie Crist közölte, hogy intézményeik lassan már nem képesek több beteget fogadni.

Arra kérte a szövetségi kormányt, hogy járuljon hozzá az anyagi teherviseléshez is, valamint hogy szállítsanak más megfelelő egyesült államokbeli kórházakba olyan sérülteket, akiknek különleges ellátásra van szükségük.

A floridai katasztrófavédelem szóvivője azonban leszögezte, hogy a szövetségi állam nem kérte a szállítás leállítását, és még nem utasítottak vissza egyetlen haiti sérültet sem.

Katonai tisztségviselők elmondták, hogy szerdán függesztették fel a szállítást, mert nem kaptak egyértelmű utasítást arra vonatkozóan, hogy mely kórházba vigyék a sérülteket.

Tommy Vietor fehér házi szóvivő szombaton közölte: a kormány nem hozott olyan politikai döntést, amely szerint fel kell függeszteni a súlyos sérültek Egyesült Államokba szállítását, de egyelőre nem tud megoldást a helyzetre, gondolkodnak ilyenen.

A lehetséges megoldások között szerepel, hogy magában Haitiban növelik a sérültellátó kapacitást – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik