Nagyvilág

Tűzszünetet hirdettek a síiták

Elfogadja a kormány öt pontját a kormány ellen harcoló lázadó szervezet; tisztázódhat az elrabolt külföldiek sorsa.

A Jemen északi részén évek óta a szunnita, Nyugat-barát kormány ellen harcoló síita lázadók vezetője szombaton tűzszünetet hirdetett, és közölte, hogy elfogadja a fegyvernyugváshoz megszabott kormányfeltételeket – jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Abdul-Málik al-Húszi egy, az interneten közzétett hangfelvételen bejelentette, hogy elfogadja a kormány öt pontját, melyet az a tűzszünet elfogadásához feltételül szabott. Ezek közé tartozik a felkelők visszavonulása, ellenőrző pontjaik felszámolása és az elrabolt külföldi túszok sorsának tisztázása. Ezenkívül a lázadóknak vissza kell adniuk az általuk lefoglalt katonai és polgári rendeltetésű felszereléseket, és tartózkodniuk kell attól, hogy beavatkozzanak a helyi hatóságok ügyeibe.

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) pénteken közölte, hogy az észak-jemeni harcok kiszélesedtek, és az ötéves konfliktus 250 ezer embert kényszerített otthona elhagyására, elmélyítve a humanitárius válságot. A menekültek száma megduplázódott az arab világ legszegényebb országában tavaly augusztus óta, amikor kiújultak a harcok a kormányerők és a Húszi vezette lázadók között. ENSZ-adatok szerint a konfliktusban eddig mintegy 4 ezren haltak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik