Nagyvilág

Tévedésből ölt szövetségeseket a NATO

A NATO-erők tévedésből szövetséges afgán katonákra lőttek, ezért négy afgán katona meghalt, hat pedig megsebesült. Az afgán védelmi minisztérium elítélte az esetet és a felelősök bíróság elé állítását követeli.

A NATO-erők tévedésből szövetséges afgán katonákra lőttek és ehhez segítségül hívták a légi erőt is, ezért négy afgán katona meghalt, hat pedig megsebesült – közölték afgán tartományi tisztviselők.

Sahedullah Sahed, a délnyugat-afganisztáni Vardak tartomány kormányzójának szóvivője elmondta, hogy akkor történt a súlyos incidens, amikor a külföldiek és az afgánok a tartományban párhuzamosan hajtottak végre katonai műveletet.

Az afgán katonák akkor haltak, illetve sebesültek meg, amikor a külföldi légi erő csapást mért egyik újonnan létrehozott állásukra. A szóvivő hozzátette, hogy nem tudni, miért történt ez a “végtelenül sajnálatos összecsapás”.

Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erők (ISAF) megerősítették, hogy igaz, ami történt, de részletekkel nem szolgáltak.

Az afgán védelmi minisztérium elítélte katonáinak megölését és ezt követően a tárca követelte az eset kivizsgálását és a felelősök bíróság elé állítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik