Nagyvilág

A Pentagon sajnálja, hogy Kína szakított vele

Az amerikai védelmi minisztérium szombaton sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Kína úgy döntött, felfüggeszti a katonai cserekapcsolatokat az Egyesült Államokkal azért, mert a washingtoni kormány jóváhagyta a Tajvannak szánt amerikai fegyverek eladását.

Geoff Morrel, a Pentagon szóvivője a francia hírügynökségnek nyilatkozva kormánya sajnálatának adott hangot a katonai cserekapcsolatok kínai felfüggesztése és a Tajvannak hadianyagot szállító amerikai vállalatok ellen kilátásba helyezett szankciók miatt.

A Pentagon pénteken hozta nyilvánosságra, hogy Tajvan egyebek között 114 Patriot-rakétát és 60 darab UH-60M Black Hawk típusú helikoptert vásárol az Egyesült Államoktól.

Kína szakadár tartományának tekinti Tajvant, és hevesen ellenzi, hogy Washington fegyvereket adjon el neki. Az ügylet annak a 11 milliárd dolláros fegyverszállítási csomagnak a része, amelyre még George W. Bush amerikai elnök tett ígéretet Tajvannak 2001-ben. A megállapodást részletekben teljesítik, politikai és költségvetési megfontolásokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik