Nagyvilág

Bin Laden újra üzent

Oszama Bin Laden újabb üzenetet küldött, amelyben a klímaváltozást és az azért viselt nyugati felelősséget, illetve a dollár uralmát kárhoztatta. Bírálta azt is, hogy nem hajtották végre a klímaváltozás elleni küzdelemről szóló kiotói egyezményt. Viszont Barack Obama amerikai elnök szerint meggyengült a terroristavezér.

Oszama bin Laden a klímaváltozást, pontosabban az azért viselt nyugati felelősséget és a dollár uralmát kárhoztatta pénteken, legújabb üzenetében. Ez teljesen szokatlan az al-Kaida terrorszervezet vezetőjétől, aki általában, inkább a nyugati “kereszteslovagok” elleni harcra buzdít. Most viszont azt is közölte, hogy a klímaváltozásról szóló vita nem korlátozódik csak az értelmiségre.

“Az összes iparosodott ország, közöttük is különösen a nagy nemzetek felelősek a légkör felmelegedéséért” – mondta az al-Dzsazíra hírtelevízió által sugárzott üzenetében, amelynek hitelességét szakértők egyelőre nem tudták teljes bizonyossággal megerősíteni.

Bírálta a korábbi amerikai vezetést, mert az nem hajtotta végre a klímaváltozás elleni küzdelemről szóló kiotói egyezményt. Ugyanakkor nem említette a tavaly decemberben tartott koppenhágai konferenciát vagy annak eredményét.

Bin Laden arról is beszélt, hogy a világ ne legyen többé Amerika és az ottani cégek rabszolgája, abba kell hagyni a dollár használatát és meg kell szabadulni tőle.

Ezekre a szavakra ironikusan reagált a washingtoni külügyi szóvivő; mint mondta, az Egyesült Államok ezek szerint a “nagy sátán” helyett immár az üvegházhatást kiváltó gázok “nagy kibocsájtójává” vált a terroristavezér szónoklataiban. Hozzátette, hogy “Oszama bin Laden nyilván keményen dolgozik azon, hogy olyat találjon ki, ami érdekes lehet”.

Hasonló véleményt fejtett ki Barack Obama amerikai elnök is a témában. Miután a férfi néhány napja az al-Kaida nevében jelezte, hogy vállalja a karácsonyra időzített repülőgépes merényletkísérletet, egy Amszterdamból Detroitba tartó amerikai repülőgép tervezett felrobbantását, az elnök közölte: az, hogy bin Laden magának tulajdonítja egy nigériai diák által megkísérelt merénylet érdemét, mutatja, hogy a terroristavezér mennyire meggyengült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik