Nagyvilág

Obama törölné a Hold-programot

Barack Obama amerikai elnök a 2011-es költségvetés tervezetében javasolni fogja, hogy töröljék azt a tervet, melynek értelmében amerikai űrhajósok visszatérnének a Holdra.

Obama jövő hétfőn terjeszti a kongresszus elé a 2011-es költségvetés tervezetét. A Florida Today, valamint az Orlando Sentinel című lapok szerint Fehér Ház a Holdra szállás helyett más tevékenységi irányok előtérbe helyezésére kéri majd az űrkutatási hivatalt, mint például a magánszektor szerepének erősítése az űrhajózásban.

Obama azt javasolja majd, hogy öt év alatt összesen hatmilliárd dollárt adjanak pluszban a NASA-nak, amelynek jelenleg évi 18 milliárdos a költségvetése. Ez az emelés viszont elégtelen ahhoz, hogy ezzel párhuzamosan a korábbi elnök, George Bush által 2004-ben meghirdetett Constellation-programot, a Holdra való visszatérés programját is folytatni lehessen. A Constellation értelmében az amerikai űrhajósok valamikor a 2020-as évek elején lépnének újra a Hold felszínére, ezzel készülve fel a további missziókra, a Mars-utazásokra.

Barack Obama elnök választási kampányában támogatta a tervet, de tavaly úgy döntött: felülvizsgáltatja elődje elképzeléseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik