Külföld

Mégsem New Yorkban lesz a 9/11-per

admin
admin

2010. 01. 29. 20:20

A város polgármestere mégsem támogatja, hogy a Ground Zero mellett, vagy akár a városban tartsák Halid Sejk Mohammed perét. Túl drága lenne ugyanis.

A Fehér Ház új helyszínt keres a 9/11-es perhez, valószínűleg nem New Yorkban fogják bíróság elé állítani Halid Sejk Mohammedet, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét – jelentette pénteken a CNN hírtelevízió. A Fehér Ház azután mondott le arról, hogy a nagy pert Manhattanben, a repülőgépes merénylők által romba döntött Világkereskedelmi Központ egykori ikertornyainak a tőszomszédságában tartsák meg, hogy Michael Bloomberg polgármester korábbi döntését megváltoztatva a héten közölte, nem támogatja a New York-i helyszínt.

Bloomberg és más New York-i politikusok azzal érvelnek: a manhattani per esetén a biztonsági és szervezési költségek csillagászati összegekre rúgnának. A rendőrség becslése szerint a feltehetően több évig elhúzódó eljárás évente több mint 200 millió dollárjába kerülne a városnak, több mint kétezer ellenőrző pontot kellene felállítani az érintett kerületben. A városrész lakói sem fogadnák szívesen a folyamatos készültséget, ezenkívül az egész város biztonságát meg kellene erősíteni az esetleges újabb terrortámadásokkal szemben.

Eric Holder igazságügy-miniszter tavaly novemberben jelentette be, hogy polgári bíróság elé állítják a terroristát és négy társát, sorsukról nem katonai törvényszék fog dönteni. A Fehér Ház a héten megerősítette, Barack Obama elnök egyetért ezzel a döntéssel. Ezzel azonban korántsem ért egyet mindenki, konzervatív szenátorok szerint a terroristákat ellenséges harcosokként a szigorúbb és zártabb katonai bírósági eljárás során kellene elítélni. Érvelésük szerint egy amerikai szövetségi polgári eljárás módot adna a szélsőségeseknek, hogy azt kirakatperré változtatva a világ nyilvánossága előtt magasztalják tettüket és újabb harcosokat állítsanak a terrorizmus oldalára.

A jelenleg Kuba szigetén, a guantánamói katonai börtöntáborban őrzött terroristák bíróság elé állítása mérföldkő a Bush-féle terrorellenes háború lezárásában, Guantánamo felszámolásában.
A Fehér Ház közölte: az amerikai szövetségi börtönökben több száz elítélt terrorista raboskodik, tehát nincs akadálya annak, hogy a 9/11-es merényletek gyanúsítottjait elítéljék és amerikai földön rács mögé csukják. A per esetleges új helyszínére az igazságügyi tárca fog javaslatot tenni; Bloomberg szerint egy katonai támaszpont volna megfelelő, ahol olcsóbbak lennének a biztonsági intézkedések.

A 2973 halottat követelő 9/11-es merényletek értelmi szerzője, valamint a szervezésben közreműködő négy társa minden bizonnyal halálbüntetést fog kapni. Mohammed a vallatások során bevallotta: ő agyalta ki a repülőgép-eltérítéses támadásokat és tárta fel tervét Oszama bin Laden al-Kaida vezetőnek még 1996-ban. Pénzügyi támogatást kért a tervhez, felügyelte annak végrehajtását és részt vett a gépeltérítők kiképzésében Afganisztánban és Pakisztánban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.