Külföld

Háromszázmillióért kelt el egy másolat

admin
admin

2010. 01. 29. 14:55

Korábban Leonardo-festménynek tartották, mára kiderült: másolat, de még mindig vitákat szül a La belle Ferroniere. Most másfél millió dollárért kelt el.

A kikiáltási ár háromszorosáért, másfél millió dollárért (300 millió forint) kelt el egy korábban Leonardo da Vinci festményének tartott másolat egy New York-i árverésen.

A Sotheby’s csütörtöki aukcióján eladásra kínált La belle Ferroniere című portré eredetije a Louvre gyűjteményét gazdagítja. A szakértők szerint az eredeti mű 1490-ben készült, és a reneszánsz mester, Leonardo da Vinci vagy egyik tanítványa festette egy párizsi vaskereskedő feleségéről.
Az árverésen elkelt mű egy későbbi másolat, amely a tudományos vizsgálatok alapján a XVIII. század közepénél korábban keletkezhetett, ám évtizedekig nagy viták dúltak az alkotó személyéről.

A Sotheby’s katalógusában ismeretlen festőként tüntette fel a művészt, és 300-500 ezer dollárra becsülte előzetesen a kép értékét. Az aukción azonban végül 1,538 millió dollárnál csapott le a kalapács. A vevő nevét nem hozták nyilvánosságra.

A másolat az első világháború idején Európában szolgáló katona, Harry Hahn révén került az Egyesült Államokba 1920-ban. Hahn francia felesége nagyanyjától kapta a képet nászajándékba. Akkor egy francia szakértő Leonardo-festményként hitelesítette.
A kép eredetiségét akkor kérdőjelezték meg, amikor Hahn megpróbálta eladni a Kansasi Művészeti Intézetnek. Ezt követően hosszú pereskedés vette kezdetét a tulajdonosok és a mű hitelességét cáfoló Joseph Duveen neves műkereskedő között. A század műkincsperében végül Hahn asszony diadalmaskodott, és Duveen peren kívül kiegyezett a családdal. A szakértők túlnyomó többsége azonban ma is másolatként kezeli a képet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.