Nagyvilág

Egyre súlyosabb a katolikusiskola-botrány

A csütörtök feltártakhoz képest tizenöt újabb német volt diák jelentkezett szexuális visszaélés vádjával.

Péntekre újabb hullámokat keltett az egykori diákokkal szemben két korábbi tanár által elkövetett szexuális visszaélések miatt kirobbant berlini iskolabotrány.

A német főváros egyik legelőkelőbb katolikus elitgimnáziumában két volt paptanár még a hetvenes, illetve a nyolcvanas években a hivatalos megfogalmazás szerint szexuális erőszakot követett el több diákon. Mindezt az intézet igazgatója, Klaus Mertes atya tárta fel csütörtökön az iskola – a római katolikus Canisius magánkollégium – jelenlegi diákjai előtt, egyben a nyilvánosságot is tájékoztatva az ügyről. Mertes információi szerint a két – az intézetből azóta távozott – tanár hét diák ellen követett el erőszakot. Pénteken ugyanakkor további 15 korábbi diák állt elő hasonló váddal.

Az ügy Berlinben egyre nagyobb hullámokat kavar, és a rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomozást indított. Mertes atya közben szinte nemzeti hőssé vált, mert a hallgatás helyett vállalta a nyilvánosságot, miután a visszaélésekről korábban tudomást szerzett. Szavai szerint mindeddig azért nem állt elő a történtekkel, mert az őt először tájékoztató volt diákok diszkréciót kértek. Miután azonban több hasonló esetre is fény derült, úgy döntött, hogy levelet intéz mintegy 600 volt diákhoz, és az iskola nevében elnézést kér tőlük.

Az 55 éves Mertes néhány éve még egyszerű tanárként került a katolikus gimnáziumba, amelynek később igazgatja lett. Pénteki nyilatkozata szerint az újabb 15 bejelentett eset véglegesen meggyőzte őt arról, hogy nem egyedi esetekről, hanem rendszeresen elkövetett szexuális visszaélésekről volt szó. Úgy véli, hogy az iskola tekintélyét csakis az ügy feltárásával, illetve kivizsgálásával lehet helyreállítani.

Az atya szerint nem csupán a szóban forgó iskola problémájáról van szó, egy és mást a katolikus egyházon belül is változtatni kell. Utalt arra, hogy hasonló esetek az elmúlt években másutt is előfordultak, ezért felmerül a kérdés: vajon a katolikus – illetve más egyházak – kultúrája, illetve működési rendszere hozzájárul-e az ilyen jellegű visszaélések gyakoriságához. Az egyház – mint hangoztatta – homofóbiában szenved és a szexualitás tabutémát jelent.

Közben ismerté vált az is, több egykori diák gyermekét is a Canisius gimnáziumban tanítatta annak ellenére, hogy annak idején maguk is a szexuális visszaéléseket elkövető paptanárok áldozatai voltak. A történtekről egyébként már évekkel ezelőtt híresztelések kaptak lábra, azokat azonban senki nem erősítette meg, és semmi fajta vizsgálat nem indult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik