Nagyvilág

Magánnyomozókkal figyeltet a McDonald’s

A McDonald's magánnyomozókkal figyelteti franchise-üzemeltetőit, és adott esetben pert is indít ez alapján ellenük Németországban - írja a Wall Street Journal. Vélemények szerint az étteremlánc így igyekszik visszaszerezni az irányítást az országban.

A McDonald’s Corporation pert indított egy németországi franchise üzemeltetője, Enrico Sodano ellen arra hivatkozva, hogy a férfi egy, a hamburgerlánccal versengő éttermet tervez indítani – hívta fel a figyelmet az MB Partners Zrt. a Wall Street Journal cikkére.

A perhez az információk egy részét magánnyomozók szolgáltatták, akik két napig követték Sodanot és lehallgatták zürichi megbeszéléseit. Az üggyel párhuzamosan a hamburgerlánc további négy németországi étteremtulajdonosa állította, hogy munkatársaiknak állásokat ajánlottak a McDonald’s auditorai a munkaadójukról nyújtott információkért cserébe.

Sodano azt nyilatkozta, hogy mivel nem képes megfinanszírozni a többmilliós peróvadékot, kénytelen lesz visszaadni négy éttermének franchise jogát. Korábban a McDonald’s két volt jénai franchise-tulajdonosa veszítette el üzemeltetési jogait a bérfizetési papírok hiányosságai miatt, melyeket egy „menedzsment-tanácsadási” átvilágítás során tártak fel a központ munkatársai.

A Wall Street Journal által megkérdezett németországi étteremüzemeltetők szerint a gyorsétteremlánc ilyen durva taktikákkal igyekszik visszaszerezni az irányítást Németországban a franchise-szerződést megszegő éttermek felett, illetve megpróbálja lassítani a hálózat növekedését egy túltelített piacon. A McDonald’s németországi szóvivője cáfolta a vádakat.

Préda István, a cégfelvásárlási tanácsadást nyújtó MB Partners Zrt. vezetője szerint ez az eset is rávilágít a franchise-befektetések kockázatára. A nemzetközi franchise-szerződésminták a franchise-ba adók érdekeit tükrözik, így kimerítő tárgyalásokat igényel, mire egy ilyen szerződés a konzervatív franchise-befektetők számára is bevállalhatóvá alakítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik