Nagyvilág

Hó és hideg okoz gondot Európa-szerte

Közlekedési káosz az osztrák utakon és Szlovákiában, járatok törlése a német reptereken, emberek fagytak meg a szabadban Szerbiában - az újabb hideg és havazás eredményei Európában.

Közlekedési káosz Ausztriában

Közlekedési káoszt okozott a havazás csütörtök reggel Ausztria nyugati részén – közölte az ÖATMC osztrák autóklub.

Számos helyen okoztak fennakadást az utakon keresztbe fordult vagy felborult teherautók, kamionok Vorarlberg és Salzburg tartományokban. Feldkirch és Bregenz térségében autópálya-lehajtókon, illetve -felhajtókon bénult meg a forgalom bajba jutott kamionok miatt.

Az erős széllel társuló sűrű hóesés miatt Salzburg tartományban 1500 méteres magasság felett megnövekedett lavinaveszélyre figyelmeztetnek a szakértők. Az előrejelzések szerint gyakorlatilag az egész országban lehet havazásra számítani csütörtökön.

Ismét megbénította a hó Németországot

Az elmúlt napok rekord hidege után csütörtökre újabb hatalmas havazás bénította meg Németországot.

Az éjszaka folyamán szerte az országban mintegy 20 centiméteres hó esett, amely szinte egyformán sújtotta az ország északi, középső és déli tartományait, mindenütt rendkívüli nehézségeket okozva.

Csütörtök délelőtti értesülések szerint számos járatot töröltek a frankfurti nemzetközi repülőtéren, több járat pedig meglehetős késéssel indult. A hó és a jég különösen az indulásokat nehezítette, a felszálló pályák ugyanis reggel szinte teljes mértékben használhatatlanok voltak. Kisebb fennakadások voltak a müncheni repülőtéren is.

Az éjszakai órákban és kora hajnalban számos tartományban több száz közlekedési baleset történt, a hó és a jég miatt a járművek szinte irányíthatatlanná váltak.

A városokban – így Berlinben is – a hó mellett a jeges utak okoznak nehézséget. A járdák alig járhatók, és az elmúlt 24 órában rendkívül sok gyalogos szenvedett balesetet.

Közlekedési problémák Szlovákiában

Szlovákia-szerte havazott, és egyes régiókban erős szél fújt csütörtök reggel. A közutak síkosak, gyakran vékony, kásás hóréteggel borítottak, de járhatóak – jelentette az útkarbantartási vállalat.

Komolyabb közlekedési problémák Pozsonyban és a nyugat-szlovákiai régióban merültek fel, ahol számos kisebb baleset is történt. A Pozsony-Nagyszombat autópálya Pozsony felé vezető oldalán a 40. és a 45. kilométer között délelőtt tömeges baleset történt, majdnem tucatnyi autó ütközött össze, ezért a sztráda ezen oldalát le kellett zárni a forgalom elől.

Problémák vannak a Besztercebányát és Túrócszentmártont összekötő donovalyi hegyi átjáróban is. Az út be van havazva, nagyon síkos, ezért reggel óta 10 méternél hosszabb kamionok nem használhatják.

Az északi hegyvidéken kiadósan havazik, de nagyobb közlekedési gondokról nem érkeztek jelentések. Meteorológusok szerint országszerte 10-15 centiméteres új hóval kell számolni csütörtökön.

Ketten megfagytak Szerbiában

Ketten megfagytak a szabad ég alatt Szerbia középső részén; az országot rendkívüli hideg és sűrű havazások teszik próbára. A két haláleset Valjevo városa közelében történt, a holttesteket a hóban találták meg a rendőrök.

A zord időjárás akadályozza a közlekedést az egész országban, az utakat hó és jég borítja. A hőmérséklet mínusz 14 Celsius-fokig süllyedt, és egyes körzetekből erős szelet is jelentettek.

A szerb villamos művek arra figyelmeztet, hogy az áramfogyasztás drámai mértékben nőtt, nagyon megterhelve az elektromos hálózatot. Szerbiában sokan árammal fűtenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik