Nagyvilág

Kilenc halottja van a belga házomlásnak

A mentőalakulatok csütörtök reggel 7 óráig kilenc halottra bukkantak annak a háznak a romjai között, amely szerda hajnalban omlott össze a belgiumi Liege központjában.

Csütörtök hajnali két órakor még hét áldozatról tettek bejelentést. Egész éjjel folyt a munka, azóta találtak még két áldozatot, de reggel hétkor abba kellett hagyni a kutatást, mert fennáll a veszély, hogy több szomszédos, szintén megrongálódott ház falai leomlanak.

A veszély elhárítására a feladatra specializálódott cégeket riasztottak. A katasztrófamentők szerint még mindig találhatnak újabb halottakat a romok alatt.

Legalább 21-en megsérültek, közülük ketten válságos állapotban vannak.

A korábbi hírek még csak egy halottról szóltak, de a hatóságok már ekkor közölték: nem lehet tudni, nincsenek-e újabb áldozatok a romok alatt. A belga belügyminisztérium szóvivője – aki szerda késő este a hét halálos áldozatról beszámolt – továbbra is azt hangsúlyozta, hogy egyelőre nem tudni, hány ember halálát követelte a tragédia.

Liege-ben szerda hajnalban egy ötemeletes épületben robbanás – a gyanú szerint gázrobbanás – történt, majd a ház összeomlott. A mellette álló, szintén súlyosan megrongálódott házban tűz ütött ki.

Százötven méteres körzetben betört sok ablaküveg, egyebek közt a városháza épületén is. A helyszínre siető polgármester szerint elképzelhető, hogy több közeli ház is omlásveszélyessé vált. Mintegy ötven személy otthona bizonyosan lakhatatlan lett.

A szerencsétlenség Georges Simenonnak, a Maigret-detektívkönyvek híres szerzőjének a szülőháza tőszomszédságában történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik