Nagyvilág

Brown: megkezdődik Afganisztán “átadása”

A londoni Afganisztán-konferencia a biztonsági feladatok átadási folyamatának kezdetét jelenti - hangoztatta a csütörtöki rendezvényt megnyitó beszédében a brit kormányfő.

Gordon Brown a hetven ország és nemzetközi szervezet részvételével összehívott értekezlet kezdetén kijelentette: a találkozó célja annak a feltételrendszernek a felvázolása, amelynek alapján megkezdődhet az ellenőrzés átadása “térségről térségre, tartományról tartományra” az afgán fegyveres erőknek.

A kormányfő szerint “nem a múlt hibáinak megismétléséről” van szó, vagyis a nemzetközi közösség most nem hagyja magára Afganisztánt, mint korábban.

Új szakasz kezdődik azonban, döntő lépés afelé, hogy az afgánok átvegyék az ellenőrzés saját biztonságuk felett – tette hozzá.

Brown megnyitójában tényként kijelentette: az értekezleten egyezség jön létre arról, hogy az afganisztáni nemzeti hadsereg létszáma idén októberre eléri a 134 ezret, jövő októberre pedig meghaladja a 170 ezret.

Az afgán rendőrség létszáma ugyanezen időkeretben 109 ezerre, illetve 134 ezerre emelkedik. Így az afganisztáni biztonsági erők összlétszáma jövő októberre meghaladja a 300 ezret, vagyis jóval nagyobb lesz a nemzetközi koalíció méreténél.

A brit kormányfő felidézte, hogy a nemzetközi közösség a katonai hozzájárulás mellett eddig 11 milliárd dollár adósságteher-könnyítéssel segítette Afganisztánt. Az ország csak az elmúlt pénzügyi évben 6,3 milliárd dollár értékű nemzetközi segélyben részesült; ez az afgán nemzeti jövedelem 45 százalékának felelt meg – mondta Brown.

Hamid Karzai afgán államfő szerint ugyanakkor hazájának még akár másfél évtizedig is szüksége lehet külső segítségre. Karzai csütörtökön, még a londoni konferencia nyitánya előtt a BBC rádiónak azt mondta: az afganisztáni biztonsági erők teljes kiképzéséhez és felszereléséhez “5-10 év elég lesz”. Ahhoz azonban, hogy az ország pénzügyileg is elég erőssé váljék saját biztonsága fenntartásához, még 10-15 év kell – tette hozzá.

Brown a konferenciát megnyitó beszédében hivatalosan bejelentette, hogy az értekezleten nemzetközi pénzalapot hoznak létre az afganisztáni kormány vezetésével megvalósítandó “béke- és visszailleszkedési program” finanszírozására.

A pénzalap a tervét – amely már korábban kiszivárgott – a The Independent című vezető liberális brit napilap csütörtökön úgy kommentálta: ez radikális kísérlet a kilenc éve húzódó háború lezárására a tálibokhoz csak lazán kötődő felkelők “megvásárlásával”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik