Nagyvilág

Nyugdíjat kapnak a gettók kényszermunkásai

Ötszáz millió eurós, pótlólagos nyugdíjkifizetésre számíthatnak az egykori gettók kényszermunkásai - közölte szerdán az észak-rajna-vesztfáliai tartományi szociális bíróság.

Az illetékes nyugdíjhatóságok az erre vonatkozó új szövetségi jogszabály szerint valamennyi nyugdíjigényt visszamenőlegesen megvizsgálják – tette hozzá a bíróság szóvivője. A szövetségi bíróság korábbi döntése értelmében nyugdíj illeti meg a náci rezsim azon áldozatait, akik a második világháború idején az egykori gettókban kényszermunkát végeztek. Az érintetteket nyugdíj illeti meg abban az esetben is, ha az akkori kényszermunka fejében „bérezésük” kizárólag természetbeni juttatások formájában történt.

Az észak-rajna-vesztfáliai tartományi szociális bíróság országos méretekben illetékes a gettómunkásoknak járó nyugdíjakkal kapcsolatos, Izraelből érkezett panaszok kivizsgálására. A bíróság becslése szerint a beérkezett nyugdíjkérvények több mint kétharmadát támogatni fogják. A rendkívül szigorú feltételek miatt a korábbi kérvények eddig mintegy 10 százalékát hagyták csak jóvá, és ez a panaszok özönéhez vezetett.

Az esseni bíróság elnöke, Jürgen Brand szerint mintegy 150-200 eurós, a pótlólagos havi nyugdíjakra és az utólagos kifizetésekre vonatkozó igényekről van szó. Pozitív elbírálás esetén négy évet visszamenőlegesen fizetnek ki. A tartományi nyugdíjbiztosító az Izraelből beérkezett 25 ezer igényből 7000-et már megvizsgált, de az eredményt még nem hozta nyilvánosságra.

A nyugdíjbiztosítókhoz egyébként összesen mintegy 70 ezer kérelem érkezett be, Izrael mellett a legtöbb az Egyesült Államokból és Kelet-Európából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik