Nagyvilág

A maffia a legnagyobb olasz vállalkozás

Olaszország legnagyobb vállalkozása a maffia: tavaly 135 milliárd eurót „számlázott ki”, és 70 milliárdos jövedelemre tett szert - közölte évi jelentésében az olasz vállalkozók szövetsége, a Confesercenti.

A bűnszövetségek védelmi pénzt mintegy 160 ezer vállalkozótól zsaroltak ki, a hitelválság közepette közel 200 ezer vállalkozó szorult rá uzsorahiteleikre, csalással 500 ezer embert károsítottak meg, és 90 ezer embert raboltak ki. A maffia állandóan keres új módszereket is, ilyen például „hozzájárulás” szedése helyi vallási és közösségi ünnepségek megrendezéséhez, vagy a település díszkivilágításához karácsony alkalmával.

A bűnözők öt nagy csoportba szerveződtek. Ezek közül a leghírhedtebbek a szicíliai Cosa Nostra, a calabriai ,Ndrangheta és a nápolyi Camorra. Működésüket terjeszkedési próbálkozások kísérik más országrészekben is, ahol eddig háttérbe szorultak. Fő bevételi forrásaik közé tartozik a kábítószer- és cigaretta csempészés, az illegális fogadás, a prostitúció és a hitelkártyákkal való, egyre szaporodó visszaélés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik