Nagyvilág

Lemondott a venezuelai alelnök

Lemondott alelnöki tisztségéről és a védelmi minisztérium vezetéséről Ramón Carrizález venezuelai politikus, aki az elmúlt években Hugo Chávez baloldali államfő egyik legközelebbi munkatársa volt.

A kormány tájékoztatási minisztere kedden bejelentette, hogy a már el is fogadott lemondásnak „szigorúan személyes okai voltak”. Az alelnök és védelmi miniszter távozása „nem valamiféle kormányzási véleménykülönbségből fakad” és „bármely más verzió hamis és elfogult”” – hangsúlyozták.

A nyugalmazott ezredes Carrizález 2008-ban lett alelnök és 2009-ben bízták rá a kulcsfontosságú védelmi minisztériumot, de már korábban is betöltött fontos tisztségeket. Meg nem erősített sajtóértesülések szerint vele együtt kilépett a kormányból felesége is, aki a környezetvédelmi tárcát vitte.

Venezuelában a kormányátalakítás érzékeny pillanatban vált esedékessé: hétfőn tüntetések voltak amiatt, hogy a hatóságok bezárattak egy kisebb televíziós csatornát, amely az új rendelkezésekkel dacolva nem volt hajlandó közvetíteni Hugo Chávez beszédeit.

A diáktüntetésekkel párhuzamosan folyó összecsapásokban, Mérida államban halálos lövés érte a kormánypárt egyik fiatal aktivistáját és egy orvostanhallgatót. Az ország több egyetemén diákok tucatjai zárták el a bejáratokat. Caracasban könnygázzal és lövésekkel verték szét őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik