Nagyvilág

Újra akcióban Oszama bin Laden

Oszama bin Laden nemcsak a karácsonyi merényletkísérletet vállalta magára, hanem újabbakkal is fenyegetőzött legfrissebb üzenetében. Az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének hollétéről évek óta nincsenek megbízható információk, bár az elmúlt esztendőkben többször is csupán egy hajszálon múlt az élete.

Oszama bin Laden az általa vezetett al-Kaida terrorhálózat nevében magára vállalta a karácsonyra időzített repülőgépes merényletkísérletet, amelyet a 9/11-es terrortámadáshoz hasonló üzenetnek szánt. Az al-Dzsazíra hírtelevízióban lejátszott hangfelvételen bin Laden hangsúlyozta, a terrorszervezet újabb merényleteket tervez az Egyesült Államok ellen. „Amerika nem álmodhat biztonságról mindaddig, amíg a biztonság meg nem valósul Palesztinában. Ha Isten is úgy akarja, addig folytatjuk támadásainkat, amíg az izraelieket támogatják” – jelentette ki a terroristavezér.

Phil Rees, a Dining with Terrorists (Vacsora a terroristákkal) című könyv szerzője szerint bin Laden az időzítés nagy mestere. „Pont akkor dúgta elő a fejét, amikor Obama népszerűsége különösen megingott” – nyilatkozta az al-Dzsazírának.

Állandó célkeresztben

Az elmúlt években többször is elkaphatták volna Oszama bin Ladent, akinek a fejére kitűzött vérdíjat az amerikai kormány 2007-ben 50 millió dollárra emelte.

A terroristavezért 2003-ban és 2004-ben is lelőhették volna az afgán-pakisztáni határon szolgáló francia kommandósok, ám az amerikaiak inkább futni hagyták a terroristavezért, mert elfogása vagy megölése veszélyeztetné Pakisztán stabilitását. Legalábbis ezt állította tavaly két francia dokumentumfilmes. A francia hadsereg szóvivője azonban tagadta, hogy a két eset valaha megtörtént volna. Emmanuel Razavi és Eric de Lavarene dokumentumfilmesek szerint a terroristavezér megölését a bonyolult parancsnoki lánc akadályozta meg: a katonák elmondása szerint ugyanis a jelzésük (miszerint bin Laden a célkeresztben van) két óra alatt érte el azt az amerikai tisztet, aki kiadhatta volna a parancsot a terrorista lelövésére.

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága által 2009 decemberében közreadott jelentésből kiderült, hogy a titkosszolgálat tudta, hol tartózkodott 2001 decemberében bin Laden és 1500 harcosa. A dokumentum szerint a Tora Bora hegység térségében állomásozó különleges alakulatoknak erősítésre lett volna szükségük az elfogásához, de a Pentagon nem küldött katonákat. Titkosszolgálati információk és elfogott terroristák beszámolói szerint akkoriban az al-Kaida vezetője maga is kilátástalannak ítélte helyzetét és még a végrendeletét is megírta. A szenátusi jelentés szerint Donald Rumsfeld akkori védelmi miniszter és Tommy Franks tábornok nem engedélyezte a Tora Bora-i kockázatos akciót. A késlekedést pedig kihasználta a világ legkeresettebb terroristája: átszökött Pakisztánba.

Részlet Morgan Spurlock Hol az ördögbe van Oszama Bin Laden? című filmjéből:

Máig nem találják

Az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének hollétéről évek óta nincsenek megbízható információk. A hírszerző szervek többsége 2006 óta szinte folyamatosan azt sugallja, hogy valahol a Pakisztán és Afganisztán határán húzódó törzsi területeken rejtőzködhet bin Laden.

2005 nyarán Porter Goss, a Központi Hírszerző Hivatal (CIA) első embere az amerikai Time magazinnak adott interjújában kijelentette: meglehetősen pontos elképzelése van arról, hol rejtőzik az al-Kaida vezére. Robert Gates amerikai védelmi miniszter 2009 decemberében viszont már azt hangoztatta, hogy az amerikai hatóságok nem tudják, hol bujkál bin Laden. „Ha tudnánk, hol bújkál, odamennénk és elfognánk őt” – jelentette ki tavaly az ABC-nek adott interjúban Gates, aki szerint csak évekkel ezelőtt voltak kézzelfogható információik a terroristavezér hollétéről.

Amerikai titkosszolgálatok szerint bin Laden folyton mozgásban van, azaz néhány napnál tovább nem marad egy helyszínen. Az elfogását több tényező is is nehezíti. Egyrészt óvatosan használja a modern kommunikációs eszközöket: nem használ műholdas mobiltelefont, futárai gyalogosan vagy szamárháton viszik üzeneteit biztonságos távolságba, ahonnan titkosítva továbbítják telefonon, faxon vagy interneten (pl. két vagy több személy közötti információcserét biztosító „alvó email-postafiókban”, emailben küldözgetett szteganografikus /üzenetet rejtő/ képben vagy hangfáljban). Másrészt az afgánokat a terroristavezér fejére kitűzött 50 millió dolláros vérdíj ellenére sem érdekli igazán bin Laden elfogása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik