Nagyvilág

Izrael szerint antiszemita az ENSZ-jelentés

Antiszemitizmussal vádolta az izraeli tájékoztatási miniszter hétfőn a Richard Goldstone bíró vezette ENSZ-vizsgálóbizottság jelentését, amely az egy évvel ezelőtti gázai övezeti offenzíva idején elkövetett "háborús bűnök" miatt marasztalta el az izraeli fegyveres erőket.

“A Goldstone-jelentés egész egyszerűen az antiszemitizmus megnyilvánulása” – jelentette ki Juli Edelstein az Ynet hírportálnak, a Jediót Ahronót című újság internetes oldalának nyilatkozva. “A második világháború vége óta az antiszemitizmus nem a zsidókra, hanem Izraelre és az izraeliekre összpontosít” – tette hozzá a miniszter, aki a diaszpóra ügyeit is kezeli a kormányban.

Ez az első eset, hogy az izraeli kormány egyik képviselője ilyen egyértelmű vádat fogalmaz meg a (zsidó és magát Izrael barátjának mondó) dél-afrikai bíró vezette testület megállapításai ellen. A jelentés egyébként a Gázai övezetet uraló Hamasz palesztin iszlamista szervezetet is háborús bűnökkel vádolja.

A tájékoztatási miniszter két nappal a soá, a vészkorszak nemzetközi emléknapja előtt tette e nyilatkozatot. Csütörtökön New Yorkba utazik, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elé tárja Izrael érveit a Goldstone-jelentéssel szemben.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap maga is elítélte az antiszemitizmus erősödését, amit szerinte a 2008. december 27-e és 2009. január 18-a között a Gázai övezetben végrehajtott “Öntött ólom” hadművelet váltott ki, s arra célzott, hogy e kampányt a (tavaly szeptemberben benyújtott) jelentés is táplálta.

Izrael vasárnap közétett egy hivatalos jelentést, miszerint a világszerte elkövetett antiszemita cselekmények száma 2009-ben tíz év óta a legmagasabb volt. E mérleg a zsidók elleni erőszakos akciók mellett tartalmazza azokat a kijelentéseket is, amelyek “Izrael állam létének törvénytelen voltát” hangoztatják a politikáját illető bírálatokon túlmenően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik