Nagyvilág

STARTolhat a hadászati szerződés

Az Egyesült Államok és Oroszország folytatja a tárgyalások a hadászati támadófegyverzetek csökkentéséről szóló új START-szerződés kidolgozásáról. A felek már több tárgyalási fordulót tartottak és most már „célegyenesben" vannak.

Oroszország és az Egyesült Államok az új START-szerződésről tárgyalnak Moszkvában, ami a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szól. Ez váltja fel az 1991-ben kötött szerződést, amelynek hatálya december 5-én járt le.

Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke találkozik Nyikolaj Makarov orosz vezérkari főnökkel – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium sajtóosztálya.

Az már kiderült, hogy a START-szerződés számos kérdésében megállapodásra jutottak és abban maradtak, hogy szakértői szinten folytatják az egyeztetést. Emellett szó volt a kétoldalú együttműködés idei terveiről is.

Washingtonban már pénteken azt mondta a nemzetbiztonsági tanács sajtótitkára, hogy a megbeszéléseken eddig is jelentős haladást értek el, s hogy Dmitrij Medvegyev államfővel az Afganisztánnal és Iránnal összefüggő biztonsági kérdésekről is beszéltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik